Popcoalitie
8 oktober 2021

Fonds Podiumkunsten werkt aan nieuwe compensatieregeling voor organisatoren culturele evenementen

Vanaf 25 september geldt de anderhalvemeterverplichting niet meer en is de coronatoegangspas ingevoerd, ook in de culturele en evenementensector. Met het coronatoegangsbewijs mag er binnen zonder vaste zitplaatsen tot 75% van de capaciteit benut worden; als die vaste zitplaats er wél is tot 100%. Dat betekent dat de meeste theaters en concertzalen weer naar volle capaciteit kunnen, maar dat met name de popsector en organisatoren van grotere culturele evenementen nog met beperkingen te maken hebben. Het verdienmodel van dergelijke evenementen is er, door de vele vaste kosten die nodig zijn om het evenement uberhaupt mogelijk te maken, op gericht dat er pas winst kan worden gemaakt bij een uitverkocht of bijna uitverkocht evenement. Zelfs bij een bezetting van 75% wordt er dus verlies geleden.

Om omzetverlies van deze organisatoren te compenseren, komt er steun in de vorm van een tegemoetkoming voor de 25% kaartjes die niet verkocht kunnen worden. Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar. Samen met OCW, en op basis van inzichten uit gesprekken met belangenbehartigers, werkt het Fonds Podiumkunsten aan de ontwikkeling van een nieuwe compensatieregeling voor professionele culturele organisatoren.

De gesprekken met het Ministerie van OCW en de sector zijn nog in volle gang. Zodra de precieze invulling van de regeling en het indienmoment bekend is, zal deze bekend gemaakt worden.