26 april 2024

Recordwinst voor Spotfiy

Spotify heeft de cijfers voor het eerste kwartaal van dit jaar vrijgegeven. De muziekstreamingdienst heeft voor het eerst sinds lange tijd winst gemaakt. €168 miljoen om precies te zijn.  

Er kunnen echter wel de nodige kanttekeningen worden geplaatst. Zo is de groei gestagneerd, is de totale omzet gedaald, zijn de advertentie-inkomsten drastisch verminderd en is het aantal maandelijks actieve gebruikers in Noord-Amerika afgenomen. Daarnaast voerde Spotify vorig jaar zomer een prijsverhoging door.

Daarnaast zijn er afgelopen jaar flinke ontslagen gevallen bij het van origine Zweedse bedrijf. Die ontslagen hadden meer impact dan verwacht, aldus CEO Daniel Ek tijdens de presentatie van de Q1 cijfers. “Een significante uitdaging was de impact van onze personeelsvermindering in december, hoewel er geen twijfel over bestaat dat dit de juiste strategische beslissing was. Het verstoorde onze dagelijkse operaties meer dan we hadden verwacht.” Het bedrijf ging van 9248 werknemers eind Q4 naar 7721 aan het einde van Q1.

Het totale aantal maandelijks actieve gebruikers van Spotify – betalende gebruikers en gebruikers van de advertentie-ondersteunde versie – is jaar-op-jaar met 19% gegroeid tot 615 miljoen.