Popcoalitie
31 augustus 2021

Coronasteunmaatregelen TVL en NOW stoppen

Per 1 oktober stopt het demissionair kabinet met de steunmaatregelen voor bedrijven, zo maakte Den Haag bekend. Het gaat om de loonsubsidie NOW en de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Het stoppen van deze coronasteunmaatregelen brengt grote risico’s met zich mee voor de culturele sector omdat veel popzalen, theaters en musea nog niet op volle capaciteit open mogen.

Demissionaire ministers Stef Blok (EZ), Wouter Koolmees(SZW) en Wobke Hoekstra (Financiën) achten het tijd de steunmaatregelen af te schalen nu ‘het grootste deel van de Nederlandse bevolking volledig gevaccineerd is’. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor bedrijven in de evenementensector: deze kunnen in het vierde kwartaal van 2021 nog welaanspraak maken op de steunmaatregelen. Daarnaast is er ook een speciale regeling voor nachthoreca getroffen, die eveneens langdurig dicht zijn.

 

Ook de VNPF is met een reactie gekomen op het besluit van het demissionair kabinet. Hoewel de VNPF haar dankbaarheid voor alle steun tot dusver uitspreekt, blijven ze het belang van het openen van de culturele sector benadrukken. Pas zodra de 1,5 meter er echt af is, kan steun pas worden stopgezet. Zodra de 1,5 meter maatregelen wordt stopgezet per 20 september, zou dit organisaties meer ruimte geven om omzet te draaien. Wanneer dit ook daadwerkelijk wordt doorgezet, kunnen steunmaatregelen worden stopgezet. “Dit is tevens fijner dan het ontvangen van steun” aldus de VNPF.

 

Tevens pleit de VNPF voor aanvullende steun voor festivals.Organisaties uit de festival sector lopen economisch gezien op hun laatste reserves en om gezond te blijven, blijft steun noodzakelijk. Voor veelorganisaties is de crisis allerminst voorbij, daar moet speciale aandacht voorzijn en moeten oplossingen voor komen.