13 september 2021

BAM! Popauteurs luidt de noodklok wegens het stoppen van de noodsteun voor artiesten en muzikanten

De grootste beroepsvereniging voor popartiesten, muzikanten en songwriters, laat weten:

“Het kabinet wil stoppen met alle noodsteun omdat Nederland weer “open” zou zijn, maar vergeet daarbij een groot deel van de culturele sector. De afgelopen twee jaar hebben er nauwelijks muziekfestivals plaatsgevonden, en dat terwijl het festivalseizoen voor artiesten vaak het moment zijn om een financiële buffer op te bouwen om nieuw werk te kunnen maken.

Dat is niet alles. Ook een groot deel van de clubshows zijn gecanceld of tig keer verplaatst, omdat het voor zalen niet rendabel is om open te gaan voor kleinere groepen bezoekers. Voor sommige genres (dance, urban, rock) werken geplaceerde evenementen bovendien gewoonweg niet. Dit jaagt artiesten nog verder de rode cijfers in. In onze sector zit winst in de marges, en de opstartkosten zijn hoog.

Voor nachtclubs is inmiddels ondersteuning, maar die bereikt artiesten niet, terwijl die wel afhankelijk zijn van steun. Als het kabinet wederom beslist dat de anderhalvemeterregel niet kan worden losgelaten zal dit wederom een enorme negatieve impact hebben op de muzieksector. Met de huidige maatregelen en steunpakketten kunnen muzikanten namelijk hun werk niet of suboptimaal uitvoeren, en worden ze daar financieel onvoldoende voor gecompenseerd.

Nederland mag dan weer open zijn volgens het demissionaire kabinet, de cultuursector kent – als een van de laatste sectoren – nog volop beperkingen. Dat maakt dat culturele ondernemers en artiesten nog altijd sterk afhankelijk zijn van noodsteun om overeind te blijven. Nu stoppen met de noodsteun is de zoveelste klap voor onze sector, en die kan desastreuze gevolgen hebben. Het is in ieders belang om de zorgvuldig opgebouwde infrastructuur te behouden, zodat ook onze internationale concurrentiepositie intact blijft. Dat is niet alleen belangrijk voor cultuurliefhebbers, maar het is ook van groot belang voor de Nederlandse economie.

We kijken met jaloezie naar de landen om ons heen, zoals België en het Verenigd Koninkrijk, waar inmiddels weer grote festivals doorgang hebben, en waar het nachtleven weer open is. Daar wordt bewezen dat dat veilig kan, terwijl we hier zitten met een demissionair kabinet dat de bewezen resultaten van de Fieldlab-experimenten hardnekkig negeert.

Wij roepen ons demissionair kabinet op om zich hard te maken voor de culturele sector, voor artiesten, makers en muzikanten, en te kiezen voor óf een veilige opening van de sector met inachtneming van de Fieldlab-aanbevelingen, óf het continueren van de noodsteun voor de sector totdat er zicht is op verbetering.

Laten we ervoor zorgen dat Nederland de positie die zij nu inneemt in de internationale muziekwereld niet verliest en dat Nederlandse muziek toonaangevend blijft.”

Ook Kunsten ’92 roept op de noodsteun niet te stoppen na 1 oktober.