23 mei 2023

Winnaars Buma Awards 2023 bekend 

Maandagavond 22 mei 2023 zijn de winnaars van Buma Awards bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse uitreiking. Componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers werden geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest succesvolle singles in 2022. Het nummer Vluchtstrook van Kriss Kross Amsterdam, Antoon en Sigourney K is uitgeroepen tot het meest succesvolle nummer van het jaar. 

Winnaars Buma Awards 2023
Het nummer Vluchtstrook van Kriss Kross Amsterdam, Antoon en Sigourney K staat bovenaan de Top 20 Nationaal. Daarmee laat het The Motto van Tiësto & Ava Max achter zich op de tweede plaats. Op de derde plaats staat Dat Heb Jij Gedaan van MEAU. Tiësto staat daarentegen aan de top van de lijst Top 5 Internationaal.

Buma Awards Nationaal
Vluchtstrook is geschreven door de mannen van Kris Kross Amsterdam, Valentijn Verkerk (Antoon), Kevin Bosch, Sigourney Korper, Brahim Fouradi en Carlos Vrolijk. Tijs Verwest alias Tiësto is als auteur verantwoordelijk voor The Motto en MEAU is niet alleen uitvoerend artieste, maar ook auteur van Dat Heb Jij Gedaan. FLEMMING staat maar liefst drie keer in de Top 10 als auteur. Hij bezet de vierde plek met AutomatischZij Wil Mij staat op nummer 7 en het nummer Amsterdam op nummer 9.

Buma Awards Internationaal
De Top 5 Internationaal wordt aangevoerd door Tiësto die bovendien ook de derde plaats bezet met 10:35. Op nummer 2 is Christian Astrop terug te vinden. Hij is als schrijver verantwoordelijk voor Falling Back van Drake. Arjen Thonen staat op de vierde plek als schrijver van SloMo dat door Chanel is uitgevoerd, terwijl In the Dark van schrijver José Coelho de Top 5 Internationaal afsluit. Opvallend is dat José Coelho één van de buitenlandse leden van BumaStemra is.

Juryprijzen
Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lifetime Achievement Award naar Herman van Veen, is de Buma Awards Gouden Harp 2023 voor DJ Paul Elstak en is de Lennaert Nijgh Prijs toegekend aan Spinvis.