12 april 2022

Versoepelingen coronamaatregelen gelden niet voor cultuursector

De samenleving gaat langzaam weer terug naar normaal. De Ikea, de Action, de kappers, de winkelstraten en alle winkels: ondanks het oplopende aantal coronabesmettingen met de Omikronvariant mogen ze weer open, zonder afspraak en met ‘eigen verantwoordelijkheid voor het houden aan de coronamaatregelen van mondkapjes en anderhalve meter afstand’. Toch moet de culturele sector en de horeca tot minimaal 25 januari gesloten blijven. Dan is de volgende persconferentie.

In 2021 heeft de culturele sector talloze keren laten zien dat het veilige evenementen kan organiseren. Ook heeft de evenementensector, bijvoorbeeld met de Fieldlab experimenten, bijgedragen aan kennisverwerving over het virus en mogelijkheden om veilig activiteiten te organiseren. Desondanks onthoudt de overheid, waaronder vooralsnog ook kabinet Rutte IV, de culturele sector perspectief en opties om open te gaan.

Bij concerten en evenementen kan er vooraf door kaartverkoop precies worden gezien wie er komt, hoe die persoon te bereiken is en gecheckt worden op QR-code. Veel poppodia zijn moderne gebouwen met dito airconditioning en luchtfilters en mogelijkheden om op anderhalve meter evenementen te organiseren. Toch blijven op last van de overheid de culturele sector, inclusief de popsector en het nachtleven, vooralsnog gesloten.

De bijdrage van cultuur en media aan het bbp is 3,4 (in 2018). Daarmee is het kleiner dan die van de bouwnijverheid (4,1 procent) maar ruim tweemaal zo groot als die van landbouw, bosbouw en visserij (1,6 procent), aldus het CBS in dit rapport.