30 mei 2023

Verbeterde Routekaart Toegankelijke Festivals gelanceerd

De Routekaart Toegankelijke Festivals die in 2020 is uitgebracht, is verbeterd.

Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals inclusief en beter toegankelijk te maken. Het Themanetwerk van de Coalitie voor Inclusie heeft op verzoek van het ministerie van OCW een volgende stap gemaakt voor toegankelijke festivals. De routekaart bevat uitleg voor het toegankelijk maken van festivals voor bezoekers met een lichamelijke-, zintuiglijke- en/of mentale beperking.

In 2021 werd de routekaart voor het eerst gepresenteerd op Eurosonic Noorderslag. De routekaart is ontwikkeld met ervaringsdeskundigen op het gebied van een beperking, toegankelijkheidsdeskundigen, festivalorganisatoren (MOJO, Friendly Fire, Faux Productions, de Feestfabriek), VNG, gemeenten, Ieder(in), LKCA, Possibilize en brancheverenigingen VVEM en VNPF. In de afgelopen periode kwamen er nog suggesties voor verbetering  naar boven. Deze hebben geleid tot een verdere aanpassing van de Routekaart Toegankelijke Festivals.

De routekaart is een handreiking voor festivalorganisatoren, maar ook gemeenten, festivalbezoekers, VN-ambassadeurs en andere geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de routekaart.

De routekaart bevat uitleg voor het toegankelijk maken van festivals voor bezoekers met een lichamelijke-, zintuiglijke- en/of mentale beperking. De routekaart gaat uit van principes van inclusie en beschrijft verschillende faciliteiten voor toegankelijkheid. Daarbij wordt rekening gehouden met de organisatorische uitdagingen van alle productiefases van een festival.

De verbeterde en interactieve versie (PDF) is hier te downloaden.
Bron: coalitievoorinclusie.nl/festivals-voor-iedereen/routekaart

Lees hier meer over het themanetwerk Festivals en Evenementen voor toegankelijkheid van de Coalitie voor Inclusie,