15 november 2021

Teleurstelling over aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus

Vanuit verschillende hoeken komen teleurgestelde reacties op de aangescherpte maatregelingen die door het demissionair kabinet zijn aangekondigd afgelopen vrijdag 12 november. Zo stelt de Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform ‘zwaar te zijn teleurgesteld’. De maatregelen zouden symbolisch en grijpen niet in op de oorzaken van de oplopende besmettingen. Daarnaast zijn ze verbolgen over de maatregelen omdat evenementen met een CTB-code nauwelijks een bron van besmettingen zijn gebleken.

 

Voorafgaand op de persconferentie reageerde de poppodia en popfestivals al verbijsterd over het OMT-advies. De verontwaardiging bleek voornamelijk groot omdat besmettingen niet bij poppodia of evenementen plaatsvinden.Daarom riep de VNPF de politiek op zich bij de vorming van nieuw beleid zich te focussen op feiten en herleidbare cijfers. ‘’Het staat namelijk als een paal bovenwater dat de toename in besmettingen niet wordt veroorzaakt door de VNPF aangesloten organisaties.’’ Daarom zouden nieuwe restricties binnen de popsector niet nodig zijn en wederom zorgen voor programmatische en financiële uitzichtloosheid bij popartiesten, podia, evenementen en producenten. Zo zijn onder andere alle evenementen tot 03 december in de Ziggo Dome en van Popronde Nederland geannuleerd.

Toch kwamen deze aangescherpte maatregelen er, die ook de popsector wederom hard raken, om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Onderstaand de maatregelen die per zaterdag 13 november 18:00 uur gelden:

 

·    Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.

·    Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.

·    Niet-essentiële winkels en-dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.

·    Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.

·    In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.

·    Evenementen kunnen plaatsvinden tot18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met eenmaximum van 1250 personen per ruimte.

·    Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.

·    Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.

·    Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.

·    Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.

·    Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.

·    Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Beeld: Popronde Nederland, Jessie Kamp