26 juni 2019

Position Paper: De top 10 van de Popcoalitie

De Popcoalitie heeft tijdens het Eurosonic Noorderslag 2017 seminar haar nieuwe beleidsplan ‘De Top 10 van de Popcoalitie’ gepresenteerd.

De Popcoalitie formuleert in haar top 10 een prioriteitenlijst met investeringen die noodzakelijk zijn om de succesvolle nederpop haar positie te doen behouden en de kansen die de internationale markt biedt te benutten. Het is voor het eerst dat de verschillende geledingen van de Nederlandse popmuziek gezamenlijk zo’n eenduidig en afgewogen verhaal presenteren.

Binnen het kunstenveld is de Popcoalie een unieke samenwerking. De afgelopen jaren realiseerde deze gezamenlijke lobby onder meer het nieuwe bureau Dutch Music Export en een specifiek onderzoeksbudget bij het NWO voor de muzieksector. Ook kwam er meer aandacht voor popmuziek in het basis- en middelbaar onderwijs, talentontwikkeling op de podia en de inkomenspositie van popmuzikanten. De Popcoalitie vindt inmiddels navolging: ook voor de jazz en de klassieke muziek zijn inmiddels soortgelijke samenwerkingsverbanden in de maak.