22 januari 2024

Pitou winnaar Cultuurfonds Pop Stipendium

Pitou heeft vanmiddag tijdens Eurosonic Noorderslag het Cultuurfonds Pop Stipendium 2024 in ontvangst genomen. De winnaar van deze belangrijke popprijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.  Het is de bedoeling dat het geldbedrag wordt gebruikt om een volgende stap in hun muziekcarrière te zetten.  De andere twee genomineerden, Sophie Straat en band SMANDEM. ontvangen allebei 2.500 euro. 

Juryrapport 
“Pitou is ambitieus en kiest weloverwogen haar pad. Het winnen van het Stipendium komt voor haar op het perfecte moment. Een deel van het prijzengeld wil ze gebruiken om zich verder te scholen om nog beter onderbouwd muziek te maken en samen te werken met andere musici, een ander deel zet ze graag in voor een opname. De jury is enthousiast over de ontwikkeling die zij de afgelopen tijd heeft doorgemaakt en concludeert dat juist Pitou met het Cultuurfonds Pop Stipendium een mooie stap kan zetten in haar carrière.”  

De jury bestond ook dit jaar weer uit Lisa de Jongh (TivoliVredenburg en commissielid Cultuurfonds Noord-Holland), Chris Moorman (Popronde), Joey Ruchtie (Oosterpoort en ESNS) en Maike Fleuren (Firma Fleuren en commissielid muziek bij het Cultuurfonds).  

Pitou
Pitou is de Nederlandse zangeres Pitou Nicolaes (geboren in Amsterdam). Haar geluid kenmerkt zich door haar unieke stem, onderscheidende composities en het gebruik van vocale harmonieën. Door haar kenmerkende Folk Noir-stijl, die vergeleken is met artiesten als Vashti Bunyan, Joanna Newsom en Alela Diane, slaagt Pitou erin haar achtergrond in klassieke en wereldmuziek te combineren. Ze begon bij Kinderen Voor Kinderen, ging naar het Nationaal Kinderkoor en kwam terecht Kobra Ensemble. Dit jaar kwam haar langverwachte debuutalbum Big Tear uit, dat zeer goed werd ontvangen. 

Aangemoedigd door het Pop Stipendium 
Met het Pop Stipendium investeert het Cultuurfonds in poptalent. Drie artiesten of bands worden voorgedragen door een jury bestaande uit professionals uit de popsector. Deze prijs stimuleert een veelbelovende popartiest of band zich verder te ontwikkelen en een volgende stap in diens muziekcarrière te zetten. Personal Trainer won in 2023 het stipendium. In 2022 was dat de band The Vices. S10 won de prijs in 2021 en nam met het geldbedrag een demo op voor het nummer dat uiteindelijk meedeed aan het Eurovisie Songfestival. In 2020 was Judy Blank de winnaar, in 2019 ontving Thomas Azier het stipendium en in januari 2018 ging het eerste Pop Stipendium naar Jacco Gardner.

Over het Cultuurfonds 
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners.