13 januari 2023

Overheidssteun gaat nog te vaak naar de instellingen en niet naar individuele makers

Gunay Uslu is nu een jaar staatssecretaris cultuur en media. NRC sprak met Uslu over de toekomst van cultuur in Nederland. Uslu wil meer geld voor cultuurmakers en bibliotheken. En ze wil meer ‘liefde voor cultuur in de politiek’.

Extra geld voor de makers, dat klinkt de secretaris van Kunsten ’92, Marianne Versteegh, als muziek in de oren: “Meer steun voor makers is noodzakelijk. We zijn daarentegen wel nieuwsgierig hoe dat gaat uitpakken. Want, hoewel het fijn is dat het publiek weer terugkomt, en het daarmee lijkt alsof we de coronaperiode achter ons hebben gelaten, dat geldt zeker niet voor de makers. Zij ervaren nog steeds een achterstand in inkomsten”.

Dat beaamt ook Karin Boelhouwer, belangenbehartiger kunsteducatie en orkesten bij de Kunstenbond. “De overheidssteun gaat nog te vaak naar de instellingen en komt niet terecht bij de individuele makers. Dat moet veranderen. Ik pleit voor een systeem waarbij de makers zelf invloed hebben op dat proces. Ze worden nog steeds niet fair betaald. Ik vind de opmerking van Uslu dat ze pas in 2025 serieus werk wil gaan maken van fair pay en het nog niet verplicht wil stellen, erg zorgwekkend.”