30 januari 2024

Nominaties Edison Pop bekend

Amsterdam, 30 januari 2024 – De Edison Pop 2024 nominaties zijn bekend. De onafhankelijke vakjury heeft op basis van kwaliteit, artistieke waarde en impact, per categorie drie producties uit het afgelopen jaar genomineerd. De genomineerde artiesten zijn Kevin (2x waarvan 1x ft. S10), Son Mieux (2x), Acda en de Munnik, Anouk, Benny Sings, CHO, Duncan Laurence, De Staat, DYSTINCT, FLEMMING, Hannah Mae, Idaly, Jeangu Macrooy, John Coffey, Marco Schuitmaker, MEAU, Mula B, Roxeanne Hazes, Sef, Senna, Siggy & D1ns, Suzan & Freek en Claude, The Indien, Tiësto, Tino Martin, Pip Blom, Reinier Zonneveld, Roxy Dekker, Weval, WIES en Within Temptation. Wie van deze artiesten uiteindelijk met een prestigieuze Edison naar huis gaan wordt bekendgemaakt op 4 maart aanstaande tijdens de AFAS Edisons, een besloten evenement in het AFAS Theater Leusden.

Gisteren en vanochtend zijn de nominaties per categorie bekendgemaakt bij 100%NL De Barry Paf Show, 3FM Rob & Wijnand en de Ochtendshow, ComplexNL, De 538 Middagshow met Frank, KINK KINKSTART, NPO SterrenNL Emilie Sleven, NU.nl, Radio2 Annemiekes A-Lunch, RTL Boulevard, QMusic Wim van Helden en Sublime De Sublime Ochtendshow.

De vakjury
Naast meestemmend voorzitter Daniel Dekker (Head of Radio Omroep Max) bestaat de vakjury uit Eric van Holland (Senior Editor Spotify Benelux), Vera Siemons (3FM DJ), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!), en Randall Spann (Music Director FunX). De jury heeft gekeken naar producties die verschenen in de periode 2023. Er zijn 11 categorieën voor Edison Pop. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem.

AFAS Edisons
De Edison Stichting heeft voor vijf jaar een partnerschap met AFAS Software, waarvan dit het derde jaar is. Het softwarebedrijf is naamgevend partner van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het AFAS Theater Leusden de locatie van de uitreikingen.

Edisons
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award en Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

Nominaties Edison Pop 2024

POP

Son Mieux – Singles
Dat hun muziek ervoor zorgt dat stilstaan onmogelijk is, wisten we al. Iets wat ze ook in 2023 hebben waargemaakt met ‘Tell Me More’ en ‘This Is The Moment’. De band liet ook een andere kant van zichzelf zien. Eentje waarbij zelfs de meest nuchtere persoon op aarde het niet droog houdt. ‘Tonight’ bleek de perfecte one-taker en een instant classic. 

FLEMMING – Singles
Hij brak pas eind 2021 door, maar wist in die korte periode zichzelf te vestigen als een van de grootste poptalenten van Nederland. Hij schrijft zelf muziek, werkt keihard en weet de lat steeds te verleggen. Met ‘Paracetamollen’ en ‘Verleden Tijd’ liet hij zien bij de Eredivisie te horen en met ‘Champions League’ sloegen Flemming en Boef een brug tussen de streaming en de pop radiostations. 


Duncan Laurence – Skyboy
Een goed album legt de ziel van de artiest bloot en is een weergave van waar diegene muzikaal toe in staat is. Dit album is een ode aan de liefde, gevuld met prachtige liedjes die van klein en breekbaar naar bombastisch gaan. Dankzij het enorme bereik en de oprechtheid in zijn stem, weet hij je te ontroeren en hoor je dat er een vakman aan het werk is, die een nominatie voor een Edison verdient. 

ALBUM

Anouk – Deena & Jim
Jezelf blijven innoveren. Het is een van de grootste krachten van een artiest. Zeker als je al ruim vijfentwintig jaar succesvol bent. Anouk doet het: ze weet wéér te verrassen. Met een album dat voelt als een film, klinkt als een unieke ervaring en arriveert als een statement.

DYSTINCT – LAYALI
Een wereldwijd fenomeen én de reden dat Nederland toch een beetje winnaar was op het afgelopen WK-voetbal. LAYALI is een album dat viert, verrast en verbindt. Zelfs wanneer je de taal niet machtig bent. Het is een album dat je niet alleen hoort, maar vooral voelt. En het bewijs dat dichtbij jezelf blijven, je heel ver kan brengen.


Sef – Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag
De vinger heel stevig op de zere plek, maar tegelijk ook een zachte helende hand. Hopeloos, maar toch hoopvol. Sef vangt een enorm spectrum aan emoties in zijn muziek. En maakte een bijzonder album, dat gedurende het jaar een steeds grotere lading kreeg en uitgroeide tot één van de muzikale hoogtepunten van 2023. 


SONG

Kevin ft. S10 – ‘De Leven’
‘De Leven’ van Sef. Een hit die nog uitgebracht werd op fysieke cd en, mede dankzij een commercial, gestaag uitgroeide tot een ware klassieker. Geïnspireerd door de versie die pianist Joep Beving en S10 opnamen, maakte Kevin dit jaar zijn eigen bewerking. Het is geen cover; eerder een vervolg. S10 zong het refrein opnieuw, waarmee het duo ervoor zorgt dat ‘De Leven’weer een decennium mee kan.

Son Mieux – ‘Tonight’
Als een goede wijn lag het idee voor ‘Tonight’ jarenlang te rijpen, maar uiteindelijk kostte het slechts een paar minuten om het op te nemen. Waar Son Mieux doorgaans garant staat voor uitbundige disco laat de Haagse band hier een emotioneler geluid horen. ‘Tonight’ is een ijzersterke song over vechten voor elkaar, waarin tegelijkertijd een tijdloos anthem doorklinkt over verbroedering en saamhorigheid.

Suzan & Freek, Claude – ‘Vas-y (Ga Maar)’
2023 was het jaar van de grote doorbraak van Claude. Een weg die Suzan & Freek vijf jaar eerder al bewandelden. Nog voordat Claude zijn debuutsingle ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’ had uitgebracht, had hij het refrein van ‘Vas-y (Ga Maar)’geschreven. Suzan & Freek waren hier meteen weg van en al snel werd besloten het nummer samen af te maken. Het resultaat is een gevoelige ballade over het loslaten van een dierbare, dat klein begint maar groots en meeslepend toewerkt naar een grande finale.

SOUL/R&B/FUNK

Benny Sings – Young Hearts
Een carrière van ruim twintig jaar en tien albums, maar nog steeds met een jonge geest die wil experimenteren. Dat speelse karakter hoor je terug in Young Hearts, een album dat je meeneemt naar een warme zonnige dag, waarbij alle zorgen even verdwijnen en een gevoel van vrijheid overblijft.

Idaly – Betty
Hij brak door met hiphopcollectief New Wave. Met Betty laat Idaly horen dat hij op alle fronten is gegroeid als artiest en songwriter. Een persoonlijk album met kleine liedjes en grote hits. R&B, Afro, Pop, Hiphop: Idaly gebruikt het allemaal om tot een sound te komen die compleet eigen is.

Jeangu Macrooy – Summer Moon
Sensueel en warm. Jeangu Macrooy heeft een album gemaakt dat klinkt als een zwoele, oververhitte zaterdagavond, maar tegelijkertijd ook als een rustige zondagochtend. Vol zelfvertrouwen, maar toch ook bescheiden. Het is een album met muziek die iedereen bereikt, gezongen met een stem die iedereen raakt.

HIPHOP

CHO – Knock Knock 4
Een album zoals het hoort: één geheel, een totaalpakket. Het is filmisch, persoonlijk, dynamisch en neemt je mee in de wereld van CHO. Of het nou liefdesliedjes zijn of raptracks met een uniek sterke flow. Bijgestaan door producers Spanker en Reverse komt het leven in De Bijlmer in elk aspect tot leven op Knock Knock 4.

Kevin – Wonderland
Alles valt op zijn plek voor Kevin met dit album. Het voelt natuurlijk aan, zonder spanning te verliezen. Hij weet zijn formule te perfectioneren en tegelijkertijd soms ook te verrassen. Hij heeft de standaard weer hoger gelegd. Kevin neemt je mee naar zijn Wonderland, waar de Mad Hatter gewoon een Fisherman draagt.


Mula B – Narcopop
Indie, pop, elektronica en trapbeats worden verenigd op dit album. De harde straten hebben een ziel en een verhaal, want ook in de donkerste plekken bestaat liefde en verdriet. Mula B heeft zich met Narcopop ontpopt tot een eye-opener en grensverlegger.

NEDERLANDSTALIG

Acda en de Munnik – AEDM
Goede teksten, supersterke samenzang en pakkende liedjes. En elke luisterbeurt levert weer een nieuwe verrassing op in spitsvondigheid van de teksten en wendingen in de verhalen. Het is weer ouderwets genieten, een mooie mix van nostalgie, melancholie en vrolijkheid.

MEAU – 22
MEAU heeft een zeer persoonlijk en intens invoelbaar album gemaakt. Nummers over liefde, zoektocht naar jezelf, in de war zijn of de chaos achter je laten en je vrij voelen. Een mooie afspiegeling van het leven van een jongvolwassene in deze tijd, verpakt in sterke liedjes. Ze laat met dit album zien een singer-songwriter en popartiest van hoog niveau te zijn.

Roxeanne Hazes – De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen
Met een sterke persoonlijkheid, een diepe stem die je raakt en ijzersterke producties is dit een dijk van een album. Ook een hoopvol album, waarop de muziek modern, filmisch en heel herkenbaar is. Roxeanne Hazes bewijst aan top van de Nederlandse muziekscene te staan.

HOLLANDS

Marco Schuitmaker – Singles
2023 Was hét jaar van Marco Schuitmaker. Met wat hulp van social media werd zijn single ‘Engelbewaarder’ uit ’22 een van de grootste hits van het afgelopen jaar. Het succes van ‘Engelbewaarder’ wist Marco Schuitmaker te consolideren met de kraker ‘Hier Mag Alles’ een duet met Donnie, ‘Zomernacht in Griekenland’ en het duet ‘Van Goes Tot Purmerend’ met Jan Smit. Hij zingt al vanaf zijn achtste, maar de carrière van Marco Schuitmaker is dit jaar definitief begonnen.

Senna – Senna
Bij talentenjachten viel Senna Willems al op, helemaal toen ze op televisie tweede werd bij ‘We Want More’. Haar droom kwam uit toen ze nummers van haar idool kon zingen bij ‘Holland Zingt Hazes’. Op haar debuutalbum is haar passie voor het genre niet alleen hoorbaar maar weet ze de luisteraar te raken met teksten uit het hart. Senna heeft een uniek en herkenbaar geluid.

Tino Martin – Dit Is Het Levenslied
Tino Martin heeft ruim twee jaar aan dit vijfde studioalbum gewerkt en zijn eigen sound verder vormgegeven. Dit Is Het Levenslied heeft inmiddels de gouden status bereikt. Uiteraard zijn er de succesvolle samenwerkingen met Trijntje Oosterhuis en Kris Kross Amsterdam maar het zijn vooral de solo- songs die bewijzen dat Tino Martin nog altijd de toon zet in dit genre. Moeiteloos wisselen ballads en tempo-nummers elkaar af: het maakt het album tot een mooi en gebalanceerd geheel.

ALTERNATIVE

Pip Blom – Bobbie
Pip Blom en haar band bewijzen met dit album ook in topvorm te blijven vernieuwen. De catchy puntige gitaarliedjes zoals we die al kenden, worden nu aangevuld met veel meer synthesizers en drumcomputer. Zelfs Franz Ferdinand-frontman Alex Kapranos doet mee. Resultaat is een nieuw, fris geluid: de elektronische invloeden staan de band uitstekend.

The Indien – Singles 
Een bijzondere én succesvolle comeback is die van Rianne Walther aka The Indien. Dit jaar leverde ze drie topsingles af, die konden rekenen op radio airplay en veel liefde van het live-publiek. Sterke popsongs met een alternatief randje, en niet te vergeten prachtige authentieke zang. Met deze nieuwe muziek op zak kan het niet anders dan dat de band nog veel harten gaat veroveren.

WIES – Alles Anders
Twee jaar na het debuutalbum komt het Amsterdamse trio Wies met een fantastische opvolger. De band pakt de creatieve vrijheid om hun Nederlandstalige, zeer meezingbare liedjes altijd nog rauw en spannend te laten klinken. Van de pakkende drums op openingstrack ‘Ik Zie Ik Zie’ tot fan-favoriet ‘Sigaret’ die al voor release woord voor woord werd meegeschreeuwd: Wies is here to stay.

Rock

John Coffey – FOUR
Dat het album FOUR van John Coffey uitkwam op de dag dat ze op Lowlands speelden is geen toeval. Na een afwezigheid van zes jaar viert de Utrechtse hardcore punkband hun glorieuze terugkeer met dat prominente Lowlands optreden, hun grootste concert ooit in AFAS Live en vooral ook met het nieuwe album FOUR. De plaat ademt alles dat we van John Coffey kennen: veel energie, adrenaline en het gevoel van zweet, crowdsurfen en moshpits.

Within Temptation – Bleed Out
Within Temptation brengt al vijfentwintig jaar kwaliteit en is niet voor niks een van de grootste muziek-exportproducten van Nederland. Hun nieuwe album Bleed Out past tekstueel perfect in de tijdsgeest en behandelt onderwerpen als vrouwenrechten, het verlies van democratie en de oorlogen om ons heen. De plaat klinkt zowel fris als vertrouwd: meer industrial dan hun laatste werk maar toch ook met de kenmerkende bombast en uiteraard de ijzersterke zang van frontvrouw Sharon den Adel.

De Staat – Red / Yellow / Blue
Sinds hun debuut in 2009 vindt De Staat zich continu opnieuw uit. De band is daarmee uitgegroeid tot een van de meest creatieve en populaire bands van Nederland. In een zoektocht naar nieuwe processen committeerde De Staat zich aan een release in drie verschillende sferen en kleuren: Red / Yellow / Blue. Noem het een album, noem het losse EP’s, noem het een playlist. Het is een project dat de band de vrijheid heeft gegeven de grenzen van hun sound op te zoeken en daarmee weer een nieuwe laag aan hun muzikale identiteit toe te voegen.

Dance

Reinier Zonneveld – Heaven Is Mad (For You)
Al jaren is techno aan een opmars bezig. Het is allang niet meer de muziek van donkere, obscure clubs waar men uitsluitend komt om te ‘afteren’. Techno is de muziek van de mainstage geworden, en heeft daarmee het stokje overgenomen van de EDM. Op die golven surfte Reinier Zonneveld mee. Golven die hij zelf grotendeels in gang zette. Wars van muzikale hokjes en met een fijne neus voor de trend maakte Reinier van zijn vierde album Heaven Is Mad een opzwepende blend van eurohouse, melodieuze techno en snoeiharde gabber.

Tiësto – DRIVE
Tiësto is zonder twijfel de grootste wereldster die Nederland ooit heeft gehad, en zelfs na twintig jaar aan de internationale top neemt hij geen gas terug. Sterker nog, de afgelopen drie jaar scoort Tiësto grotere hits dan ooit tevoren. Het leverde hem meermalen een Edison op en dit jaar -terecht- opnieuw een nominatie. Het album DRIVE vat die jaren samen, waarop enkele oudere wereldhits staan, aangevuld met nieuw materiaal. Het geheel staat garant voor een geslaagde nacht clubben in elk deel van de wereld.

Weval – Remember
Elektronische muziek organisch laten aanvoelen, daarin zijn de mannen van Weval meesters. Hun derde album Remember centreert zich rond herinneringen. Ze blikken terug op hun muzikale reis van de afgelopen tien jaar en putten daarbij uit hun inspiratiebronnen. Soms klinkt het geluid overstuurd op Remember, zoals herinneringen ook vervormd kunnen worden door de tijd. Daarnaast speelt Weval met four on the floor en breakbeats, waardoor dit album een hypnotiserende luistersensatie is geworden waarop je ook nog kunt dansen.

Nieuwkomer

Hannah Mae – Singles
De Drentse zangeres Hannah Mae ontwikkelt zich onder de vleugels van (het label van) Ilse DeLange in razend tempo, vooral sinds ze de overstap maakte naar Nederlandstalige teksten. Na haar hitsingle met Metejoor bracht ze in 2023 de single ‘Waterdicht’ uit: een gevoelig en zeer persoonlijk nummer over een periode waarin het niet goed ging met haar moeder. Muziek met folk-invloeden die heel dichtbij komt en nu al veel mensen raakt.

Siggy & D1ns – Singles
Siggy & D1ns brachten in 2022 hun eerste singles in eigen beheer uit en groeiden daarna, met hulp van Top Notch, uit tot een van de meest gestreamde nieuwe Nederlandse acts. Met het album Soldatenwerk en singles als ‘180’ en ‘Vlieg Hoog’ bewijst het Zandvoorts duo het afgelopen jaar dat ze echt bestaansrecht hebben. Hun melodieuze sound voelt fris en gretig, en smaakt bovenal naar veel meer.

Roxy Dekker – Singles
Met ‘Anne-Fleur Vakantie’ katapulteerde Roxy Dekker zich zo de timelines, for-you pages en playlists in, ver buiten de Amsterdamse Pijp die ze zo ironisch bezingt. In korte tijd haalde het liedje miljoenen streams en ook opvolger ‘Satisfyer’ is weer raak. De zangeres laat zichzelf horen met rechttoe rechtaan songteksten, een gezonde dosis zelfspot, liefde voor aanstekelijke popsongs en vooral heel veel plezier. Wij kijken uit naar wat haar studenten-anthems en enthousiasme zullen brengen in 2024.