Taskforce luidt noodklok over stijgende energieprijzen en hoge inflatie
14/09/2022

In een brief aan het voltallige kabinet luidt de Taskforce culturele en creatieve sector de noodklok over stijgende energieprijzen en hoge inflatie. De weerbaarheid is door de coronacrisis en is gevoelig voor tegenslagen. Door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie wordt de de continuïteit van culturele organisaties acuut in gevaar gebracht. Werk en inkomen van kunstenaars en zelfstandig werkenden staan opnieuw op het spel.

De Taskforce komt in een BRANDBRIEF aan kabinet en andere overheden met een reeks voorstellen om de lastendruk in de sector snel en effectief te verlichten. De belangrijkste:

  • Compensatie voor stijgende energiekosten
  • Proportionele indexatie van subsidies
  • Steun voor makers en zelfstandig werkenden, onder meer door uitstel schrappen zelfstandigenaftrek

De culturele en creatieve sector doet ook een beroep op Rijk, provincies en gemeenten om nú te investeren in verduurzaming van cultuurgebouwen en in een ambitieus programma voor energietransitie.

Position Paper
Het samenwerkingsverband van de Nederlandse popmuziek formuleert hierin een prioriteitenlijst met investeringen die noodzakelijk zijn om de succesvolle nederpop haar positie te doen behouden en de kansen die de internationale markt biedt te benutten.