Nieuwe versoepelingen niet reëel voor muzieksector
25/01/2022

De nieuwe versoepelingen gaan vanaf 26 januari in en gelden ook voor de culturele sector. Voor poppodia, theaters en andere optreedlocaties geldt een maximum van 1250 mensen, waarbij anderhalve meter in stand moet worden gehouden, er mondkapjes gedragen moeten worden totdat de bezoekers op de stoel zit, bij binnenkomst de QR-code wordt gescand en bezoekers een vaste zitplaats krijgen. De zaal sluit om 22 uur. Festivals, waarbij het publiek geen vaste zitplaats heeft, zijn uberhaupt niet mogelijk. Deze regels gelden in ieder geval tot 9 maart.

Ondanks deze versoepelingen levert dit geen werkbare situatie op. Ook als podia met deze regels open gaan, kunnen ze geen financieel rendabele situatie creëeren. Zalen maken pas winst bij 90% bezettingsgraad. De horeca-omzet wordt pas later op de avond rendabel, tussen grofweg 22 en 4 uur. Daarom reageert de muzieksector afwijzend op de nieuwe plannen: hier schieten wij niets mee op.

Position Paper
Het samenwerkingsverband van de Nederlandse popmuziek formuleert hierin een prioriteitenlijst met investeringen die noodzakelijk zijn om de succesvolle nederpop haar positie te doen behouden en de kansen die de internationale markt biedt te benutten.