11 november 2021

Nieuwe website Cultuurexplosie gelanceerd

Cultuurexplosie is een overzichtspagina van al het nieuwe Nederlandse werk van de laatste jaren. De programma’s van Cultuurexplosie Live zijn gericht op podiumkunsten die gestrand zijn of die er juist aankomen. 20 miljoen euro is beschikbaar voor duizenden projecten. Het plan is om er tussen nu en een jaar of twee  een paar duizend projecten op te hebben staan.

Op de website moeten verschillende kunstvormen een online podium krijgen. Elke donderdag zal een aflevering met optredens van drie artiesten online komen. Een website met vele nieuwe mogelijkheden, zo werd gesteld tijdens de lancering.

Het initiatief voor de website ontstond omdat er een nieuw begrip kwam voor een van de problemen van de culturele sector: ‘de file’. Tijdens de afgelopen maanden hebben veel artiesten de tijd benut om nieuwe producties te maken. Dit materiaal moet nu allemaal worden opgevoerd, en ze staan nu in de rij voor een plek op het podium. ”Dat is ook waar de naam cultuurexplosie naar verwijst: het overaanbod aan nieuwe kunstproducties. Henk Jan Heuvelink: “Er zit een file in de programmering, je komt er gewoon niet meer tussen.”

Van Engelshoven zegt tegen Het Parool enthousiast te zijn: “We hebben in deze crisis al ruim 3 miljard euro ingezet om de cultuursector te steunen. Er is nu ook weer 20 miljoen euro voor individuele makers bijgekomen. Artiesten in de muziek, het theater en spoken word hebben zo hun maakproces kunnen doorzetten.”

BEELD: JAKOB VAN VLIET