Popcoalitie
19 november 2021

Nieuwe ‘popprofessor’ aangesteld

Pauwke Berkers is benoemd tot hoogleraar bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC). Berkers is nu hoogleraar van ‘Sociology of Popular Music specifically in relation to Inclusion, Well-Being, and Resilience’ bij de afdeling Arts & Culture Studies. In zijn nieuwe rol wil Berkers bestaand onderzoek naar populaire muziek kanaliseren en integreren door een duidelijke roadmap op te stellen om de zichtbaarheid van ESHCC en de EUR als toonaangevend centrum voor de sociologische studie van populaire muziek te vergroten.

Op de website van de Erasmus Universiteit zegt Berkers over zijn doel als hoogleraar: “Samen met mijn collega’s streef ik ernaar de ontluikende onderzoeksgroep Rotterdam Popular Music Studies te formaliseren en verder te ontwikkelen, en een samenwerkings- en ondersteunende ruimte te creëren voor junior en medior wetenschappers om hun werk te presenteren, financiering aan te vragen en impactactiviteiten te ontwikkelen. Maar ontwikkel ook plannen om de samenwerking met Codarts Rotterdam verder te institutionaliseren en maatschappelijke partners op te nemen om deel uit te maken van de onderzoeksgroep om maatschappelijke impact te waarborgen.”

Plannen voor de nabije toekomst als leerstoelhouder zijn o.a. het indienen van een Horizon Europe-aanvraag voor een competitief, eerlijk en duurzaam Europees muziekecosysteem, werken aan het NWO KIEM- en Erasmus Trustfonds-projecten over veerkracht en toekomstscenario’s van de populaire muziekindustrieën, de ontwikkeling van het academische Erasmusprogramma op Eurosonic-Noorderslag genaamd ESNScience en het redigeren van een boek met het HERA FestiVersities-team genaamd ‘Remaking Culture and Music Spaces: Affects, Infrastructures, Futures (Routledge, 2023).

Meer informatie over professor doctor Berkers is te vinden op de website van de Erasmus Universiteit.