26 april 2024

Kunstenbond: ‘stel paal en perk aan ongereguleerde AI-apps

AI-muziek apps bestaan al een tijdje, maar de resultaten ervan worden steeds overtuigender. De afgelopen weken werd de muziekwereld opgeschud door Suno.ai, die met een druk op de knop bijna niet van menselijk te onderscheiden muziek produceert. Alles dat je ervoor hoeft te doen is een thema en een muziekstijl kiezen, en binnen drie minuten heb je (gratis!) je nummer.

Professionele muzikanten maken zich zorgen, en terecht. De technologie is immers op hun inspanningen ‘getraind’, terwijl zij hier nooit toestemming voor hebben gegeven. Ook krijgen muzikanten wiens muziek door dit soort apps als input wordt gebruikt hier geen cent voor betaald.

KUNSTENBOND PLEIT VOOR VOORLOPIG VERBOD

Als het aan de Kunstenbond ligt, komt hier snel een einde aan. AI-technologie mag niet zomaar ten koste gaan van muzikanten, die vaak al van weinig moeten rondkomen. Bestaande muziek zou nooit zonder uitdrukkelijke toestemming van de makers gebruikt mogen worden door AI. Bovendien verdienen de muzikanten in kwestie een eerlijke vergoeding. Totdat dit zo is, zouden apps als Suno verboden moeten worden. Dat stelde Caspar de Kiefte van de Kunstenbond op 23 april in het NOS Journaal en in Dit is de Dag.