21 januari 2024

Joost Klein wint Popprijs 2023

Joost Klein is de winnaar van de Popprijs 2023. De Friese rapper, schrijver en audiovisueel kunstenaar ontving zaterdagavond uit handen van presentatoren Vera Siemons en Justin Verkijk de prijs voor Nederlandse popmuziek tijdens Noorderslag, onderdeel van festival ESNS.

Volgens de jury heeft Joost afgelopen jaar de grootste impact op de Nederlandse popmuziek gemaakt met liedjes waarin op unieke wijze de tijdsgeest wordt gevangen, internationaal succes in de hitlijsten en successen op de podia.

“De winnaar van de Popprijs 2023 wist als geen ander de tijdsgeest te vangen in zijn werk en hiermee zijn stempel te drukken op het popjaar 2023”, zo meende de jury eensgezind.

“Een echte artiest pakt de uitdaging aan om bruggen te slaan en misstanden aan te kaarten. Die durft uitgesproken te zijn en zijn boodschap te uiten, maatschappelijke kwesties te agenderen en dat op aansprekende wijze te vertalen in zijn werk. Hij denkt niet in termen van winnaars en verliezers, maar in termen van ‘wij’. De winnaar van de Popprijs 2023 doet dat. In zijn muziek en in zijn teksten durft hij zich buitengewoon kwetsbaar op te stellen. Hij is bij uitstek een buitenbeentje en gebruikt die positie als handreiking naar anderen die steun nodig hebben. Eerlijk, ongepolijst en vol zeggingskracht, en toch ook met humor en luchtigheid, zowel tekstueel als muzikaal. Met zijn openheid, zelfspot en relativering zorgt hij voor herkenning en hoop.”

De jury bestond dit jaar uit Rob Ester (Qmusic), Fernando Halman (FunX), Veronica van Hoogdalem (Omroep ZWART / Praat Muziek Met Me), Lois de Jong (NTR), Patrick Onderweegs (Kunstenbond), Joost Neelemans (Apple Music), Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Anna Veenstra (Melkweg) en Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury).

Het is de 37e keer dat de Popprijs is uitgereikt. Vorig jaar viel de Popprijs ten deel aan de Haagse band Goldband. De eerste winnaar van de Popprijs in 1986 was Mathilde Santing. Ook onder anderen 2 Unlimited (1994), Arling & Cameron (2000), Tiësto (2002), Within Temptation (2005), De Dijk (2008), Kensington (2017) en Ronnie Flex (2018) wonnen de prijs.

De Popprijs, georganiseerd door Buma Cultuur, ESNS en Kunstenbond, bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay.