8 april 2024

IMPALA roept op tot eerlijke licentieovereenkomsten

De afgelopen weken heeft IMPALA zijn leden geraadpleegd over de te volgen koers rond diensten als TikTok. Ook de impact van recente hervormingen voorgesteld door Deezer, Spotify en Apple kwam ter sprake. Het belangrijkste doel is om de bestaande value gaps op te lossen en tegelijk voor te zorgen dat er geen nieuwe ontstaan.

IMPALA benadrukt de noodzaak voor diensten als TikTok om samen te werken met de onafhankelijke muziekgemeenschap om eerlijke licentievoorwaarden te bereiken. Helen Smith, Executive Chair van IMPALA: “TikTok en andere sociale media platformen zijn belangrijke partners. Ze spelen een belangrijke rol in ons muziek-ecosysteem en het licentiekader is duidelijk: diensten hebben toestemming nodig voor het gebruik van muziek, inclusief soundalikes en AI-aanpassingen.”

Mark Kitcatt, voorzitter van de streaminggroep van IMPALA en CEO van Everlasting Records en Popstock Distribuciones: “Zoals uiteengezet in ons vorig jaar gepresenteerde streamingplan, is er een dringende behoefte om eerlijke opbrengsten te verkrijgen uit deze diensten. IMPALA steunt dan ook de positie die UMG ten opzichte van TikTok heeft ingenomen. De onafhankelijke gemeenschap heeft door de jaren heen een vergelijkbare aanpak gehanteerd bij verschillende diensten, van MTV en Apple tot YouTube. We wijzen ook argumenten af die het gebruik van muziek op TikTok gelijkstellen aan promotie. Er is een groot waardeverschil dat moet worden aangepakt.”

Een andere prioriteit van de hervormingsvoorstellen van IMPALA is het aanpakken van streamingmanipulatie. Sommige diensten hebben al samengewerkt met het door onafhankelijke distributeurs geleide initiatief The Music Fights Fraud Alliance, en de leden van IMPALA waarderen hoe de berichtgeving van Spotify en Deezer rond hun veranderingen deze kwesties meer aandacht hebben gegeven.

Tegelijkertijd hebben IMPALA-leden uit 32 landen hun oproep herhaald om samen te werken om de onbedoelde negatieve gevolgen op te lossen. IMPALA herhaalt de wil van de sector om met diensten samen te werken om schadelijke gevolgen voor jonge en niche-artiesten, evenals voor catalogus- en specialistische genres, kleinere territoria en minder dominante talen, te vermijden.

Kees van Weijen, voorzitter STOMP over de kwestie: “Wij blijven problemen hebben met de nieuwe parameters van o.a. Spotify met de threshold van minimaal 1000 plays binnen 1 jaar over 500 verschillende ip-adressen.”

IMPALA roept op tot een grondige beoordeling van eventuele veranderingen in de wijze waarop inkomsten worden toegewezen door diensten. Daarnaast roept de organisatie ook streamingdiensten op om dit te bespreken en te overleggen met hun onafhankelijke licentiepartners voordat de beslissing wordt genomen.