21 januari 2024

IJzeren Podiumdieren 2023 uitgereikt

Tijdens ESNS zijn de IJzeren Podiumdieren 2023 uitgereikt, de vakprijzen die jaarlijks worden uitgereikt door de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals VNPF. Ook werd de IJzeren Eierbal uitgereikt: de aanmoedigingsprijs voor een jong talent dat nu al een positieve bijdrage levert aan de live-popsector.

De winnaars zijn (met motivaties van vakgenoten en collega’s):

Festival van het jaar: Jera On Air

Dit festivals wist in 2023 een aanzienlijke groei in organisatie én bezoekers te bewerkstelligen. Daarnaast groeit het programma in breedte en diepte gestaag door. Daarbij wordt het verkennen van genre-grenzen niet geschuwd. De specifieke combinatie van de geboden acts en de doelgroep waarvoor het wordt gepresenteerd wordt een steeds sterkere waarde in het Nederlandse festival-landschap.

Marketeer van het jaar: Jaimy Weijenberg, Roadburn

In 2023 heeft deze buitengewoon bekwaam marketeer met tomeloze energie en passie voor muziek een opmerkelijke impact gehad. Deze strateeg heeft met creativiteit en kennis van digitale marketing het programma van de organisatie naar nieuwe hoogten gebracht.

Door vernieuwende campagnes werd de gepresenteerde muziek vooraf al tot leven gebracht en werden nieuwe doelgroepen bereikt, zonder dat het oorspronkelijke ‘fandom’ geweld werd aangedaan.

Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid: Into The Great Wide Open

Het advies ‘Cultuur Natuurlijk’ van de Raad voor Cultuur van afgelopen zomer benadrukte de potentiële synergie tussen duurzaamheid en cultuur. Hetzelfde advies stelt ook dat een aanzienlijke impuls nodig is om de verduurzaming van de cultuursector te versnellen. Het advies richt zich op zowel de cultuursector als op gemeenten, provincies, rijkscultuurfondsen en betrokken departementen.

Voor deze organisatie is dat “Gefundenes Fressen” en “business as usual” om het maar eens in goed Nederlands te zeggen. Het afgelopen jaar heeft deze organisatie reuzenstappen gezet naar klimaatneutraliteit. Hun streven naar een duurzame praktijk wordt daarnaast ook nog eens onderwezen en aan de mens gebracht buiten de eigen organisatie. Ze meten, ze weten, ze zijn buiten categorie.

Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van diversiteit & inclusie: Paradiso

Deze organisatie is actief, glashelder en met enorme focus betrokken bij activiteiten en taken op het gebied van sociale veiligheid. Sociale veiligheid houdt in dat bezoekers en werkenden zich werkelijk beschermd en vrij van ongewenst gedrag voelen in hun omgeving.

Deze organisatie ontwikkelt daarbij een zeer diverse nachtprogrammering, waarin veel ruimte is voor niet-voor-de-hand-liggende perspectieven en/of standpunten. Dit draagt in grote mate bij aan een bereidheid om van bepaalde normen afwijkende opvattingen te accepteren. Ook het door deze organisatie gevoerde personeelsbeleid is zeer gefocust op inclusie en diversiteit.

Daarbij worden ook flink wat risico’s genomen, wat misschien makkelijk lijkt, maar niet zo vanzelfsprekend is.

Programmeur van het jaar: Bert Dondorff, Melkweg

In 2023 heeft deze programmeur zeer indrukwekkend werk verricht. Hij deed dat door diverse gemeenschappen te bereiken die normaal gesproken niet zo snel een poppodium of popfestival bezoeken. Zijn vermogen om contact te leggen met boekers uit verschillende muziekculturen leidt regelmatig tot volle zalen met een diverse mix van nationaliteiten.

Ondanks de complexiteit van internationaal programmeren, in een context waar altijd wel wat aan de hand is en waar standaard uitdagingen ontstaan als gevolg van financiële verplichtingen en beperkingen, weet hij succesvol internationale artiesten te programmeren en zich te onderscheiden van de mainstream. Zijn scherpe oog voor opkomend talent en zijn capaciteit zeer diverse genres te boeken, maken hem een zeer waardevolle programmeur.

Directeur van het jaar: Eva van Netten, Welcome to The Village

Haar tomeloze inzet voor gelijkheid, mensenrechten en positieve verandering maken Eva van Netten een opmerkelijk leider. In 2023 heeft Eva van Welcome to The Village een buitengewone prestatie geleverd door de haast onmogelijke beslissing te nemen het festival te beëindigen.

Dit deed ze sterk gemotiveerd en gestuurd door inhoudelijke overwegingen en met het streven naar het behouden van het oorspronkelijke festivalideaal. Standvastig en onverzettelijk heet dat.

Ze inspireerde, ook na dit besluit, medewerkers en collega-directeuren door het team bij elkaar te houden, vaak samen te komen en aandacht te schenken aan de toekomst van lotgenoten na het festival.

Podium van het jaar: Vera

Het afgelopen jaar wist dit belangwekkende podium opnieuw de aandacht te trekken als een vooraanstaand podium voor het verder brengen van popartiesten. Ondanks uitdagende tijden behield deze organisatie het unieke karakter als eigenwijze speelplaats voor eigenwijze popcultuur.

IJzeren Eierbal 2023: Fieke Kloppenburg

Door kritische vragen te stellen, maar ook door de mouwen op te stropen, bouwt deze persoon bruggen en verbindt met het grootste gemak de meest afgelegen ‘muziekeilanden en hun bewoners’. En dat alles met een altijd warm en stevig kloppend hart voor talentontwikkeling.

Achtergrond

De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn zogenaamde peer to peer prijzen. De leden van de vereniging brengen hun stem uit. De persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs.

De uitreiking van de IJzeren Podiumdieren wordt georganiseerd door de VNPF, ESNS en Spot/De Oosterpoort.