Popcoalitie
12 april 2022

Geslaagd protest De Nacht Staat Op

Dat er ook een leven is zodra de avond valt, lijkt de politiek al twee jaar niet te willen zien of accepteren. De nachtcultuur biedt niet alleen ontspanning en plezier aan mensen die overdag hard werken, maar is een cultuur én economie die op zichzelf staat. Talloze trends, culturele stromingen en maatschappelijke invloeden vinden hier hun oorsprong, komen tot wasdom en vinden hun weg naar de dagcultuur. Ook is het een plek waar talloze mensen werk vinden, zichzelf ontplooien en natuurlijk geld verdienen. De nachtcultuur is niet minder dan de dagcultuur. Toch wordt de nachtcultuur en de plekken waar deze samenkomt, al twee jaar gesloten gehouden door mensen die geen idee lijken te hebben wat zich daar afspeelt en wat de betekenis is van de nacht voor de rest van de maatschappij.

Het gebrek aan perspectief voor deze kant van de culturele sector levert frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief op. Waar andere sectoren met kleine stapjes open kunnen, staat de nachtcultuur al twee jaar achteraan in de rij bij de versoepelingen. Daarom ging op zaterdag 12 februari de nacht in protest. In het hele land openden clubs, zalen, discotheken en andere nachthoreca hun deuren. Daarbij werd goed duidelijk hoe er in Nederland gekeken wordt naar nachtcultuur: waar de winkelstraten dagelijks laten zien dat de coronamaatregelen nog slechts een formaliteit zijn en er geen tot nauwelijks handhaving is, daar stonden de burgemeesters van Haarlem en Tilburg direct klaar om draconische boetes uit te delen.

Desondanks ging in Haarlem poppodium het Patronaat open. Overdag was er een protest met boten op het Spaarne. In Tilburg ging poppodium 013 open. Dat leverde een boete van 10.000 euro op voor het podium dat in het begin van de coronacrisis zijn inkomsten dusdanig zag teruglopen dat het een derde van zijn personeel moest ontslaan. In Amsterdam en Rotterdam waren talloze clubavonden uitverkocht; het publiek was toe aan een avond uit. Ondanks de actie namen de clubs wel hun verantwoordelijkheid: Er werden entreetickets verkocht (om zo bij besmettingen mensen te kunnen traceren), mondkapjes bleven op tot na binnenkomst en QR-codes werden gescand bij binnenkomst.