3 juli 2024

Fonds Podiumkunsten maakt besluiten bekend voor de meerjarige subsidies voor de periode 2025 – 2028

Het Fonds Podiumkunsten maakt de besluiten bekend over de 361 aanvragen voor meerjarige subsidies voor de periode 2025-2028: 52 festivals en 127 gezelschappen, makers(collectieven) en ensembles ontvangen een toekenning. Het gaat om een jaarlijks totaalbedrag van respectievelijk 7,3 en 40,2 miljoen euro.

Bij de keuzes speelden artistieke kwaliteit, de betekenis voor de podiumkunsten, aandacht voor publiek en geografische spreiding een belangrijke rol. Daarnaast was het FKP-financiële kader leidend. Ze kozen ervoor om, in het belang van een gezonde sector en rekening houdend met grote kostenstijgingen waarmee organisaties te maken hebben, de subsidiebedragen per organisatie te verhogen. 

Het Fonds ondersteunt de komende periode 52 festivals verspreid over het hele land en over verschillende genres: van poppentheater tot heavy music, van dance tot circus en van conceptuele dans tot klassieke muziek. Gezamenlijk beogen deze festivals bijna 2 miljoen bezoekers per jaar te bereiken. 

Bij de producerende organisaties ondersteunt het Fonds 127 aanvragers in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk: ensembles, gezelschappen en makers(collectieven) met een grote variatie aan artistieke werkpraktijken en generaties. De genres waaieren uit van circus tot hedendaags gecomponeerde muziek, (muziek)theater, dans en hiphop en een groeiend aantal plannen van interdisciplinair werkende makers. De producenten verwachten jaarlijks bijna 9000 uitvoeringen te realiseren en daarmee 1,5 miljoen bezoekers per jaar te bereiken.