15 december 2021

Interview: ESNS opnieuw digitaal in 2022

De huidige coronamaatregelen maken het onmogelijk om het festival fysiek door te laten gaan en daarbij kwaliteit en inhoud te waarborgen, legt ESNS Hoofd Programma Robert Meijerink uit. “Het is simpelweg niet levensvatbaar onder deze omstandigheden. Daarbij hebben we niet alleen te maken met bezoekers en artiesten uit Nederland, maar ook uit 35 andere landen. Daarom gaan we, net als vorig jaar, uit noodzaak volledig digitaal. Zo maken we er het beste van, maar het is geen vervanging van een normale editie.”

De organisatie hield al rekening met dit scenario. De laatste persconferentie deed de organisatie besluiten om, net als in 2021, ook in 2022 volledig digitaal te gaan. “Dat doet pijn ja” erkent Meijerink. “Het is een groot verlies voor iedereen, van bezoekers tot de stad Groningen. Als organisator moeten we van de nood een deugd maken. We zijn direct met onze partners NPO 3FM, VPRO 3voor12 voor online en de NTR op TV gaan kijken hoe we de vertaalslag naar plan B, een digitale versie, kunnen maken.”

De digitale editie van 2021 trok per dag zo’n 25.000 bezoekers voor het festival en z’on 4000 delegates voor de conferentie. Niet alleen qua bezoekersaantallen was de vorige editie een succes; ook was er veel waardering voor de wijze waarop de vertaalslag was gemaakt. Nieuw talent uit heel Europa filmden een optreden in een lege zaal of hun oefenruimte, waarna deze op het online platform van ESNS werd vertoond. Ook de conferentie vond digitaal plaats. Dit jaar had deze digitale variant naast de normale – fysieke- editie moeten bestaan. Dat de organisatie op zo’n korte termijn de vertaalslag weet te maken, wordt met waardering en dankbaarheid ontvangen door artiesten en bezoekers, vertelt Meijerink.

Dat de muzieksector en de nieuwe talenten evenwel schade oplopen door het opnieuw niet doorgaan van een fysieke editie, staat echter buiten kijf, aldus de organisator. Meijerink: “Het is ontzettend belangrijk om muziek live te ervaren en elkaar te ontmoeten. Voor de ontwikkeling van jong talent is het funest dat ze niet live kunnen spelen. De doorstroom van artiesten komt in het geding, en dat baart zorgen. ESNS is een conferentie en platform dat zich richt op opkomend talent. Een online optreden levert weliswaar op de korte termijn effect op qua streams, volgers op social media of websitebezoeken, maar mensen die nieuw talent een plek op hun festival geven willen een artiest live zien, en niet via een filmpje. Dat is echt iets anders. Daarbij worden zaken nog altijd onder vier ogen gedaan. Als ESNS zijn we de verbindende factor tussen alle partijen in de muzieksector, zowel die uit Nederland, de EU als ver daarbuiten. Het is ontzettend belangrijk dat dat contact in levende lijve gebeurt.

Onze sector ligt al bijna twee jaar stil door de pandemie. ZZP’ers vallen weg, mensen vertrekken uit de sector omdat ze er geen toekomst meer in zien. We hebben perspectief nodig. Met onze digitale editie hopen we perspectief, hoop en verbinding te genereren.“