2 mei 2023

EU-subsidie voor reis- en verblijfkosten

Maak je een reis voor een internationaal samenwerkingsproject binnen Europa? Dan kun je subsidie aanvragen voor je reis- en verblijfskosten. Hieronder vertellen we je meer over de subsidie en hoe je deze kunt aanvragen. Doe dat uiterlijk 31 mei 2023.

Wat voor subsidie is het?

Je kunt deze subsidie aanvragen als je van plan bent om naar een Europees land te reizen omdat je bijvoorbeeld bent uitgenodigd voor een optreden, een workshop wilt volgen, een project uitvoert samen met een culturele professional of een organisatie in een Europees land, omdat je (artistiek) onderzoek wilt uitvoeren, omdat je je zakelijke netwerk wilt vergroten of je wilt een samenwerking met een internationale partij starten.  Het doel van je reis is om je professioneel te ontwikkelen op artistiek of zakelijk vlak (of allebei) en je hebt al contact met een partner in het land waar je naartoe gaat.

Voor wie is het?

Je bent een culturele professional van beroep en werkt in één van deze disciplines:  architectuur, beeldende kunst, podiumkunst, muziek, design, modeontwerp, literaire vertalingen en erfgoed.  Je bent minimaal 18 jaar oud en woont in Nederland of een ander Creative Europe-land (klik hier voor een lijst van de landen).

Wanneer kun je aanvragen?

Je kunt uiterlijk tot 31 mei 2023 een aanvraag indienen. Zorg dat je je aanvraag in elk geval minimaal 3 maanden voor je geplande vertrek indient. Als je aanvraag wordt toegekend, moet je reis binnen 12 maanden na toekenning plaatsvinden.

Waar kun je voor aanvragen?

Je reist naar een van de Creative Europe landen (kijk hier voor een lijst van de landen) en je reist ononderbroken naar één bestemming.

Je gaat hierheen om je professioneel te ontwikkelen op artistiek of zakelijk vlak (of allebei) en je project of reisplan past bij één van deze doelen:

  1. Verkennen: je gaat het rijke culturele erfgoed van Europa verkennen, inspiratie opdoen,  om uw creativiteit te informeren, te sturen of te inspireren
  2. Creëren: je gaat kunst maken, een project uitvoeren of ontwikkelen in samenwerking met kunstenaars of culturele professionals in dit land
  3. Leren: je gaat kennis en/of vaardigheden opdoen in een niet-formele leeromgeving in dit land (workshops, trainingen en masterclasses komen wel in aanmerking, een studie of opleiding aan een onderwijsinstelling niet)
  4. Verbinden: je gaat je internationale zakelijke relaties ontwikkelen of verdiepen

Als je als individu aanvraagt, duurt je verblijf (inclusief reistijd) minimaal 7 dagen en maximaal 60 dagen. Je kunt ook een aanvraag indienen als groep van maximaal 5 personen, dan duurt jullie verblijf (inclusief reistijd) minimaal 7 dagen en maximaal 21 dagen.

Je hebt al contact met een partner in het land waar je naartoe gaat, dit kan een collega-professional zijn, een podium, festival of een culturele organisatie. Bij je aanvraag moet je als bewijs een uitnodiging of bevestiging van de samenwerking meesturen, die getekend is door jou en je samenwerkingspartner.

Hoe kun je aanvragen?

Hoeveel subsidie je aan kunt vragen, wordt precies berekend in het online aanvraagformulier.De reiskosten worden vergoed op basis van de afstand die je aflegt en met welk vervoermiddel je reist: voor ‘groene’, duurzamere vervoermiddelen, zoals de trein, krijg je een hogere vergoeding.

Voor de verblijfskosten wordt een standaardvergoeding van €75 per persoon per dag gehanteerd. Dit mag je gebruiken voor verblijfkosten zoals accomodatie, voor leefkosten of voor lokaal vervoer, maar ook voor kosten voor productie- en materiaal die je op locatie koopt.Als je een visum nodig hebt, naar specifieke landen reist, specifieke behoeften hebt in verband met een beperking of met een gezin reist, wordt de vergoeding verhoogd.

Lees hier verder voor details over de vergoedingen.

Hoe doe ik een aanvraag?

Lees de regeling goed door voor je begint met je aanvraag! Bekijk het overzicht van de vragen uit het aanvraagformulier alvast en verzamel alle benodigde documenten. Hier vind je uitgebreide informatie over de regeling. Om je aanvraag te starten maak je eerst een account aan bij het Goethe Institut, die de aanvraag uitvoert. Maak je account en start de aanvraag hier.