6 juni 2024

Dit waren de Buma Awards 2024

Tijdens de Buma Awards, dit jaar in het Internationaal Theater Amsterdam, werden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën.

De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2023. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter en is er de Buma Gouden Harp voor personen die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek.

Thomas Acda ontvangt Lennaert Nijgh Prijs

Thomas Acda is dit jaar geëerd met de Lennaert Nijgh Prijs. Acda wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, muzikaal laverend tussen kleinkunst en popmuziek. Maar hij is meer dan muzikant, zanger, gitarist. Hij is ook cabaretier, acteur, regisseur, romanschrijver, tv-ster en…. schrijver van songteksten. Nick Schilder overhandigde hem de award en sprak hem toe met een gedicht vol lof en bewondering.

Within Temptation bekroond met Lifetime Achievement Award

Within Temptation heeft tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards, een Lifetime Achievement Award in ontvangst mogen nemen uit handen van Dennis Weening. De band is bijna drie decennia actief, heeft acht studio-albums uitgebracht waarvan er wereldwijd enkele miljoenen zijn verkocht. Na al die jaren is Within Temptation in staat zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en vernieuwend te blijven in een genre dat ze zelf gecreëerd hebben.

Voor het eerst sinds de eerste editie van de Buma Awards gaat de Lifetime Achievement Award naar een band. Een bijzondere band, omdat zij beschouwd mag worden als de belangrijkste en succesvolste pionier van donkere, melodische metal, gekleurd door symfonische elementen zoals orkestrale arrangementen en koorpartijen.

De band leverde ontegenzeggelijk de blauwdruk voor een uniek metalgenre dat niet alleen veel navolging kreeg, maar waarmee het zestal tot ver buiten de eigen landsgrenzen uitermate succesvol is geworden.

Stiekem van Maan ft. Goldband bovenaan Top 20 Nationaal

Stiekem van Maan ft. Goldband is het meest succesvolle nummer van 2023. De song prijkt bovenaan de Top 20 Nationaal. Het nummer is geschreven door Maan de Steenwinkel, Karel Gerlach, Boaz Kok, Milo Driessen, Wieger Hoogendorp en Arno Krabman.

Tiësto bezet plek 1 en 2 in de Top 20 Internationaal

Tiësto is wederom populair in de Top 20 Internationaal met op nummer een “10:35” ft. Tate McRae en op nummer twee “Lay Low”.

Arno Krabman hofleverancier van de Buma Awards 2024

Arno Krabman werd maandag maar liefst zes keer naar voren geroepen om een Buma Award in ontvangst te nemen. Naast de nummer 1 en 2-positie, is hij ook terug te vinden op nummer 8 (Suzan & Freek met Slapeloosheid), 15 (Claude met Layla), 16 (Morgen Wordt Fantastisch van Acda en de Munnik) en 17 (Automatisch van Flemming).