12 april 2022

Cultuursector beraadt zich op kort geding tegen coronasluiting

Een belofte dat de cultuursector bij een volgende opening wel aan de beurt zou komen. Meer hadden premier Rutte en minister Kuipers tijdens de jongste coronapersconferentie niet te bieden voor de cultuursector. Hoewel winkels, kappers, winkelcenra en scholen weer open mogen en de besmettingscijfers weer oplopen, moet de culturele sector gesloten blijven. Dat is tegen het zere been van de sector, die al bijna twee jaar gesloten is en die met lede ogen toeziet hoe in omliggende landen de sector wel op waarde wordt geschat.

Bij monde van Jeroen Bartelse, directeur van Utrechts muziekpodiacomplex TivoliVredenburg, laat de Taskforce Cultuur en Creatieve Industrie weten zich te beramen op een kort geding om toch zo snel mogelijk open te kunnen. De eerstvolgende persconferentie is op 25 januari. Ondertussen worden elke dag hogere besmettingscijfers gemeld. In theaters, bioscopen en poppodia is veel beter te controleren wie er binnen komt en zelfs bij eventuele besmettingen de risicogroep te traceren.

Ondertussen zijn enkele cabaretiers begonnen met een ludieke protestactie. Onder de noemer Kapsalon Theater openen ze een kapsalon op het podium van 35 deelnemende theaters, terwijl ze ondertussen optreden. De aftrap, voor 50 mensen op anderhalve meter in de zaal annex wachtruimte, wordt woensdag 19 januari gegeven in theater De Kleine Komedie in Amsterdam.