23 augustus 2023

Congres Podia Festivals Evenementen: ‘Wij zetten groots in op de discussie en het debat’

Op maandag 18 september vindt in het Utrechtse TivoliVredenburg de vijfde editie plaats van het b2b-event Congres Podia Festivals Evenementen. Berend Schans, directeur van medeorganisator VNPF, wil met het event meer dan ooit kennisdelen en connecties maken. “We laten hier zien dat onze branche een serieus en volwassen onderdeel van de Nederlandse economie is.”

Er zijn in de Nederlandse live-­industrie verschillende grote beurzen die zich richten op de mensen achter de schermen. Met het Congres Podia Festivals Evenementen onderscheiden branche­verenigingen VNPF en VVEM zich al meer dan vijf jaar door geen beurs neer te zetten, maar een congres.

Berend Schans onderstreept het verschil. “Ik zie op beurzen vaak dat er heel veel stands zijn waar bedrijven en producten zichzelf in het zonnetje zetten. Kennisdeling is binnen dit soort events vaak een kleiner onderdeel. Daar is niets mis mee, maar wij zetten juist groots in op de discussie en het debat. Natuurlijk hebben wij ook een aantal stands om de kaartprijs zo laag mogelijk te houden, maar de inhoud voert altijd de boventoon. Je zou de vergelijking ­kunnen maken met EuroSonic Noorderslag, maar die heeft in toenemende mate een internationale insteek en dan vooral op het ­gebied van de artiest. Onze focus ligt op de ­organisatoren en de podia. Het leuke is dat we met één been in de commerciële ­sector staan en met het ­andere in de cultuur­sector. Hierdoor ontstaat er tijdens iedere editie altijd een ­unieke sfeer.”

Geen lobby

Het Congres Podia Festivals Evenementen werd in het leven geroepen om ontmoetingen tussen industriepartners te faciliteren en kennis en nieuws te delen. Een ander bijkomend voordeel is dat op deze manier de branche goed te profileren is richting de buitenwereld. Schans: “Dat is niet de hoofddoelstelling, want het congres moet geen lobbyplek worden, maar het helpt wel om de sector, bijvoorbeeld richting ­politiek, te presenteren als een serieus en vol­wassen onderdeel van de Nederlandse economie.”

Het helpt de sector, bijvoorbeeld richting ­politiek, te presenteren als een serieus en vol­wassen onderdeel van de Nederlandse economie

Hooggespannen

De organisatie kijkt terug op een geslaagde 2022-editie en de verwachtingen voor dit jaar zijn dan ook hooggespannen. “Wij waren vorig jaar volgens mij het eerste grote event in onze de sector dat na de coronamaatregelen weer kon starten. Dat was goed te merken, want met bijna 1100 bezoekers was het drukker en levendiger dan ooit. De bezoekers hadden veel met elkaar te bespreken en vonden het fijn om elkaar na twee donkere jaren weer te ontmoeten. Het was wel spannend, want we wisten niet of iedereen ook gelijk aan een groot event wilde deelnemen. Daarnaast hielden we er natuurlijk ook rekening mee dat corona weer kon uitbreken en de industrie opnieuw moest sluiten. Die zorgen ­bleken achteraf niet nodig, want het Congres Podia Festivals Evenementen was op alle vlakken een doorslaand succes.”

Bomvol programma

Traditiegetrouw werd begin juli de informatie rond de 60 kennissessies gedeeld. Hoewel het programma nog niet compleet is, maakt Schans met een knipoog al een voorspelling. “Corona gaat het minst besproken onderwerp worden. Natuurlijk speelt het nog op de achtergrond, maar we gaan het vooral hebben over de zaken die nu relevant zijn in onze branche. Ik noem onder andere de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, de inflatie en het duurzaamheidsvraagstuk. We hebben heel veel keuze, dus er zit voor iedereen wel iets interessants bij.”

We gaan het vooral hebben over de zaken die nu relevant zijn in onze branche

Ga grasduinen

Het Congres Podia Festivals Evenementen bevat een wagonlading aan sessies en panels. “De gedachte is dat we er voor iedereen in onze branche zijn. Een bezoek aan het event moet interessant zijn voor zowel de vrijwilligerscoördinator van een klein podium, als de CEO van een groot entertainmentbedrijf en alle lagen die daartussen, boven of onder zitten. Daarnaast moet je niet vergeten dat er altijd heel veel speelt. We krijgen soms het commentaar ‘Het was wel heel erg veel.’ Ik vermoed dat als we een stapje terugdoen, reacties kunnen verwachten als ’Waarom hebben jullie daar geen aandacht aan besteed?’ De huidige aanpak werkt tot dusverre uitstekend en we ­merken dat we op deze manier inspelen op de behoeften van de bezoekers, maar dat wil niet zeggen dat deze werkwijze in beton is gegoten. Ons advies is altijd: ga lekker grasduinen en laat je verrassen.”

Spiegel

Schans vergelijkt het opzetten van het Congres Podia Festivals Evenementen met het organiseren van ieder ander evenement. “Je begint met een groot idee en gaat daarna compromissen sluiten, want niet alles is haalbaar. Voor deze editie ben ik bijvoorbeeld trots dat de keynote ­gegeven gaat worden door Derk Loorbach. Hij is directeur van DRIFT en hoogleraar ­sociaaleconomische transities aan de Erasmus Universiteit. We waren al drie jaar in overleg en steeds lukte het net niet. Dit keer liet zijn agenda het wel toe. Ik heb hem gevraagd om dieper in te gaan op zijn specialisme duurzaamheid. Derk gaat de ­bezoekers op een leuke, maar doeltreffende manier een spiegel voorhouden. Onze cultuurbranche loopt voorop als het gaat om duurzaamheid. Toch zie je dat veel organisaties nog een afwachtende houding aannemen. De keynote van Derk Loorbach zorgt hopelijk voor nieuwe inzichten.”

Toch zie je dat veel organisaties nog een afwachtende houding aannemen

Berend Schans vindt het moeilijk om een sessie te kiezen waar hij zelf het meest ­enthousiast van wordt. “Dat zijn er zoveel. We willen zoals gezegd vooral actuele ­zaken onder de aandacht brengen. Denk aan onderwerpen als educatie, marketing, duurzaamheid, afvalverwerking, inclusie, het personeelstekort – teveel om een keuze te maken.”

De kaartverkoop voor het Congres Podia Festivals Evenementen gaat ‘beter dan ooit’ en Schans hoopt dat het event wederom quitte gaat draaien. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Uiteindelijk ben ik blij als iedereen na het event roept ‘Tot volgend jaar!’ en er bij de borrel ­zoveel gekletst wordt dat de bedrijfsleider van TivoliVredenburg mij vraagt of er een ­verlenging moet komen. Dan is deze editie compleet geslaagd.”

Uiteindelijk ben ik blij als iedereen na het event roept ‘Tot volgend jaar!’