20 mei 2023

Buma Awards zet spotlights op componisten en tekstdichters

Buma Cultuur zet jaarlijks Nederlandse componisten, tekstdichters en hun uitgevers in het zonnetje tijdens de uitreiking van de Buma Awards. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op 22 mei. Buma Cultuur-directeur Frank Helmink: “We stellen tijdens deze editie meer dan ooit de componisten en tekstdichters centraal.”

Traditiegetrouw reikt Buma Cultuur tijdens een feestelijke awardshow een Buma Award uit in diverse categorieën. Zo worden er Awards uitgereikt aan de twintig meest gedraaide en verkochte liedjes door (Nederlandse) Buma-leden geschreven. Ook worden er Awards uitgereikt aan de schrijvers van de internationaal meest succesvolle (Nederlandse) liedjes en krijgt de beste tekstdichter de Lennaert Nijgh Prijs. Buma eert daarnaast haar grootste componisten met een Lifetime Achievement Award, bekroont de muziek geschreven voor de meest succesvolle Nederlandse film en reikt op deze avond ook een Gouden Harp uit. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op 22 mei. Buma Cultuur-directeur Frank Helmink: “We hebben een nieuw concept ontwikkeld, waarbij we meer dan ooit de componisten en tekstdichters centraal stellen. Dat is weliswaar iets wat we altijd al uitdragen, maar nu leggen we daar echt de nadruk op. In de campagne rond de Buma Awards benadrukken we het belang van het maken van liedjes. Het is echt een ambacht, waar soms iets te makkelijk over wordt gedacht.”

Nieuwe locatie en band

Vorig jaar werden de Buma Awards uitgereikt in Spant! in Bussum. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe plek: Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. “Vorig jaar hebben we weliswaar een mooie editie neergezet in Bussum, maar dat was slechts een eenmalig uitstapje. De Buma Awards 2023 worden op 22 mei uitgereikt in het prachtige Tuschinski aan de Reguliersbreestraat, een sfeervolle plek met een rijke geschiedenis. Het lijkt me supertof om in zo’n klassieke locatie echt een geweldig feest te geven, waarbij we ouderwets gaan knallen!” Voor de muzikale begeleiding werd in het verleden meestal een beroep gedaan op de Marcel Fisser Band, vaste begeleidingsband van onder anderen Nick & Simon, Jan Smit en Beste Zangers. Helmink: “Tijdens deze editie staat echter de Deuxperience Band op het podium, de band van Ronnie Flex. Zij zullen ongetwijfeld voor een feestje zorgen!” Eind april en begin mei gaan de eerste uitnodigingen de deur uit en wordt bekendgemaakt wie worden geëerd met de Lennaert Nijgh Prijs en een Lifetime Achievement Award. “We zijn nu nog druk bezig met de invulling, maar ik kan je nu al garanderen dat het een onvergetelijke en speciale avond voor de winnende componisten wordt. Houd maandag 22 mei dus vrij in je agenda!”

De Buma Awards in een notendop

De Buma Awards worden ieder jaar in het voorjaar uitgereikt. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in het afgelopen jaar. Daarnaast worden prijzen uitgereikt in de categorieën Multimedia, Film en Klassieke muziek.Naast de populariteitsprijzen, wordt er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter, de Gouden Harp naar de persoon die veel betekend heeft voor de Nederlandse muziek, is er de Buma Oeuvre Award Multimedia en tot slot wordt de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft. Vorig jaar namen Fons Merkies (Oeuvre Award Multimedia), Ilse DeLange (Lifetime Achievement) en Anna Knaup (Gouden Harp) deze prijzen in ontvangst. De Lennaert Nijgh Prijs ging postuum naar Hennie Vrienten.