19 juni 2024

Ben je oke? 25 juni, save the date, nieuwe campagne

De Ben je oké? campagne is sinds 2018 uitgegroeid tot een ‘movement’ van poppodia, festivals, kroegen, studentenverenigingen, gemeenten en bedrijven.

De Ben je oké? campagne is sinds 2018 uitgegroeid tot een movement van poppodia, festivals, kroegen, studentenverenigingen, gemeenten en bedrijven. Rutgers (en de VNPF als founding partner) roept iedereen op om ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar te maken en het daarmee te voorkomen. 

25 juni 2024

Vanaf volgende week laat de  Ben je oké? campagne weer van zich horen. De campagne vraagt aandacht voor het checken van elkaars wensen en grenzen tijdens flirten, daten en zoenen met de nieuwe Ben je oké? campagne over consent. Doe je weer mee? Zet dan 25 juni in je agenda.

Wet seksuele misdrijven wijzigt

Aanleiding is de nieuwe Wet seksuele misdrijven die vanaf 1 juli ingaat. In deze nieuwe wet is meer aandacht voor consent dan voorheen. Dat is een goed teken, want iedereen heeft een andere grens voor wat die fijn vindt en wat niet, en dat verschilt per situatie. Daarom is het extra belangrijk om elkaars wensen en grenzen te checken.

Zoenen, flirten of meer? Stel de vraag: Ben je oké?

Vanaf volgende week vraagt de campagne jullie bezoekers na te denken over hun eigen flirtgedrag. De campagne creëert bewustwording, geeft tips en deelt ervaringen van anderen. In de online campagne wordt samengewerkt met influencers en artiesten die jongeren hierbij inspireren. Voor VNPF-leden (en andere locaties)  zijn er nieuwe posters, animaties en socials berichten.

Richt Ben je oké? zich dan niet meer op omstanders? Zeker wel. De campagne blijft jullie  bezoekers vragen om een ander te helpen als ze ongewenst seksueel gedrag zien. Op die manier kan de campagne grensoverschrijdend gedrag nog vaker voorkomen en wordt flirten, dansen en genieten van muziek voor iedereen leuker.

Zo doen jullie vanaf 25 juni mee

  • Op dinsdag 25 juni ontvang je een nieuwsbericht met afbeeldingen voor je eigen website, nieuwbrief en socials.
  • Je kunt vanaf dan ook de nieuwe posters en animaties downloaden van de vernieuwde Ben je oké website.

Ben je oké? activatie op jouw programma  of festival?

Ook dit jaar was het Ben je oké? activatieteam weer op het Best Kept Secret festival. Zij gingen met de festivalbezoekers in gesprek over hoe je wensen en grenzen bespreekbaar maakt. De bezoekers lieten weten zich veilig te voelen door de aandacht ter plekke voor ongewenst seksueel gedrag. Wil jij deze zomer ook zo’n Ben je oké? team op jouw evenementt? Neem dan contact met  op voor een offerte. Wees er snel bij, want er is elke zomer veel vraag naar deze activatie.

Ja, kom naar mijn festival!

Samen Ben je oké? mogelijk maken

Om de Ben je oké? campagne ook de komende jaren mogelijk te blijven maken zijn we in gesprek met bedrijven, fondsen en organisaties. De VNPF en de  VNPF-leden zijn founding partners van de campagne en maakten Ben je oké? samen met Rutgers tot de beweging die het nu is.

Wil je meedenken? Neem dan contact op met Siobhan de Haas via s.dehaas@rutgers.nl. Op 16 september tijdens het jaarlijkse Congres Podia Festivals Evenementen komen ze met een voorstel.