12 april 2022

BAM! Popauteurs reikt ’t Gouden Tulpje uit aan Joshua Nolet van Chef’Special

Joshua heeft zich vorig jaar, tijdens de Zandvoortse Formule 1-race, zeer bevlogen uitgesproken over het bizarre gemak waarmee artiesten worden gevraagd om onbetaald op te komen treden. Hiermee brak hij een zeer relevante discussie open over fair pay. De argumenten die artiesten vaak te horen krijgen (“Je vindt het toch leuk om te doen?”, “Ja maar, er komen dan wel duizenden mensen die je zien optreden!”, “Ik kan je niet betalen, maar je wel een gratis toegangskaartje aanbieden.”) tonen aan dat het maken en uitvoeren van muziek vaak nog steeds als een hobby wordt gezien.


In zijn video maakt Joshua duidelijk dat optreden een vak is en dat bands en artiesten vaak goedlopende bedrijven zijn waar vele andere zzp-ers (crew, technici, boekers, etc) ook weer van afhankelijk zijn. Door het filmpje van Joshua was er ruimschoots aandacht in de landelijke pers en media voor de moeilijke positie waarin artiesten zich bevinden. Onder andere hierdoor zijn er nu rondetafelgesprekken in de sector om richtlijnen en overeenkomsten op te stellen voor fair pay. Joshua Nolet heeft niet alleen de sector een stuk verder gebracht in deze discussie, maar ook aan de buitenwereld inzichtelijk gemaakt waar professionele muzikanten en artiesten veelvuldig mee te maken hebben. Daarnaast vestigde Joshua door zijn pleidooi nogmaals terecht de aandacht op de ongelijke behandeling van de cultuursector in de corona-crisis.

De award is in het leven geroepen door BAM! Popauteurs, en met de uitreiking wil de belangenvereniging aandacht vragen voor de positie van popmuziek binnen het cultuurbeleid.