12 april 2022

BAM! Popauteurs lanceert Meldpunt NPO om eerlijke vergoeding te bevorderen

Vaak durven artiesten niets te zeggen over het uitblijven van een vergoeding voor hun optreden in tv- of radioprogramma’s, uit angst niet meer teruggevraagd te worden. Om beter inzicht te krijgen in welke vergoeding de verschillende programma’s, omroepen en productiebedrijven betalen aan optredende artiesten, start BAM! Popauteurs het ‘Meldpunt NPO’. Hier kunnen muzikanten, artiesten en hun managers geanonimiseerd doorgeven of er bij een mediaoptreden sprake was van betaling en zo ja, hoeveel.

Muzikanten en artiesten worden vaak niet of zeer weinig betaald voor een optreden bij de publieke omroep. Tegelijkertijd is het voor individuele acts heel moeilijk hier iets van te zeggen: de afhankelijkheid van deze programma’s is simpelweg te groot. Juist van de publieke omroep, die de Fair Practice Code onderschrijft, zou verwacht mogen worden dat men ook voor muziek eerlijke vergoedingen betaalt. Wanneer er opgetreden wordt, investeren muzikanten en artiesten uren aan tijd. Bovendien maken ze kosten, zoals reiskosten en het betalen van hun crew.

Om beter inzicht te krijgen in de problematiek heeft BAM! Popauteurs een meldpunt opgericht waar muzikanten en artiesten informatie kunnen achterlaten over wat ze betaald hebben gekregen bij NPO-programma’s. BAM! Popauteurs zal deze data (geanonimiseerd) gebruiken om in gesprekken over een eerlijke vergoeding met beleidsmakers en de NPO aan te geven bij welke programma’s en omroepen het probleem zich voornamelijk voordoet. De insteek is om op deze manier in gesprek te gaan en samen met de betrokken partijen tot een oplossing te komen.

Voorzitter van BAM! Popauteurs, Arriën Molema, zegt: “We hebben, juist de afgelopen periode, te vaak gehoord dat artiesten uren aan tijd investeren en hoge kosten maken om bij de publieke omroep te komen optreden. Artiesten komen hier uiteraard graag optreden, maar een eerlijke vergoeding die in verhouding staat tot het geleverde werk en de gemaakte kosten is wel het minste dat de publieke omroep hierin zou moeten faciliteren. Hopelijk geeft het Meldpunt NPO ons meer concrete informatie, zodat we gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen voor dit probleem.”

Het Meldpunt NPO is vanaf vandaag opengesteld voor alle muzikanten en artiesten: www.meldpuntnpo.nl