19 januari 2023

Artiesten met een redelijke staat van dienst verdienen op dit moment slechts 1/4e van fair pay bij live-optredenst

Na uitvoerig onderzoek en analyse door bureau Berenschot is gebleken dat het dramatisch gesteld is met de vergoedingen voor live-optredens. Dit onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een ketentafelgesprek over live-popmuziek onder leiding van Platform ACCT, om te komen tot heldere afspraken over gepaste en eerlijke beloning. Het betreft artiesten in de “developing” fase, die een eigen fanbase hebben, kleine zalen uitverkopen en werken met een klein professioneel team. De tijdsinvestering die deze artiesten en muzikanten in hun optredens stoppen staat niet in verhouding tot de vergoeding die er nu voor betaald wordt. Optredens voor artiesten in de opkomende fase leveren vaak slechts 1/4e op van wat fair pay zou moeten zijn, en 1/3e van het minimumloon.

In 2022 is een ketentafel-gesprek gestart met podia (de VNPF) en artiesten/musici (BAM! Popauteurs en de Kunstenbond/NTB) om tot afspraken te komen over een gepaste en eerlijke beloning voor popmuzikanten. Er is een analyse uitgevoerd door Berenschot om eerst te bepalen hoe groot de kloof is tussen de huidige praktijk en fair pay. Doorgerekend betekent het dat er €7,8 miljoen nodig is om fair pay in de live-sector bij VNPF te realiseren.

Ook is er tool ontwikkeld om te bepalen in welke carrière-fase een artiest zich bevindt, aan de hand van 11 objectief opgestelde criteria.

Over BAM! Popauteurs:BAM! Popauteurs is de grootste beroepsvereniging voor pop-artiesten en songwriters. Zij vertegenwoordigt songwriters en artiesten uit alle popgenres: van dance tot hiphop, het levenslied en indie. Lid zijn o.a. gevestigde artiesten als Jeangu Macrooy, Eefje de Visser, Kensington en BLØF, maar ook veel opkomend talent. Meer informatie: www.bampopauteurs.nl