2 augustus 2022

100 jaar Paradiso: de plannen

Nieuwbouw plannen voor Paradiso waarmee het cultuurpodium toekomstbestendig wil worden op het gebied van duurzaamheid, geluidsoverlast en programma. Al ruim 54 jaar is Paradiso een iconisch podium in Nederland waar grote popartiesten al hebben gestaan. Paradiso is een non-profit organisatie die een brede culturele functie heeft in Amsterdam. Anno 2022 is het monumentale gebouw op. Zonder een grondige renovatie en nieuwbouw staat de toekomst van Paradiso letterlijk op losse schroeven.

Het 140 jaar oude gebouw aan de Weteringschans schiet te kort als het gaat om geluidsisolatie, duurzaamheid, ruimte voor publieksstromen en voorzieningen voor publiek, personeel en artiesten. Ook aan de constructie zijn ruim 50 jaar Paradiso niet ongemerkt voorbijgegaan. In muren en gevels verschijnen steeds meer scheuren. Zonder het vernieuwen van de fundering mag er niets meer in het huidige gebouw veranderd worden.

Het realiseren van de plannen kan niet zonder nieuwbouw, daarom heeft Paradiso het terrein links van het gebouw aangekocht. Daarop gaat het podium een nieuwe ingang, kantoren, expositie- en studioruimtes maken. Aan de rechterzijde van het pand neemt het popodium in 2023 haar intrek in de voormalig fietsenkelder. Dit wordt de ingang van clubnachten om de publieksstroom beter te laten verlopen. Dit is echter een tijdelijke oplossing, want op lange termijn moet er een nieuwe ondergrondse club en een connectie met de linkerkant gemaakt worden.

Lees er hier meer over op de website van Paradiso.