13 september 2021

Vervolgdemonstratie Unmute Us op 11 september

Naar aanleiding van de eerste demonstratie en verzoek aan de politiek tot gesprek is er een overleg geweest tussen een aantal ministers en enkele vertegenwoordigers van Alliantie van Evenementenbouwers en Unmute Us. Hierbij zijn ook alle ingezonden brieven van afgelopen tijd aangeboden. De ministers hebben geluisterd naar de argumenten en aangegeven deze mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september.

Enkele dagen na dat gesprek vond het ‘geplaceerd evenement’ Grand Prix Formule 1 in Zandvoort plaats. Daarbij waren dit soort taferelen te zien, wat bevestigde wat kenners al eerder zeiden: de F1 is niet anders dan een festival, dus als de F1 door gaat, laat dan ook festivals plaatsvinden op normale capaciteit en met passende veiligheidsmaatregelen. Om dat nogmaals te eisen gaan cultuur- en evenementliefhebbers en organisatoren opnieuw de straat op voor een vreedzame demonstratie. In Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Den Haag en Utrecht wordt op zaterdag 11 september gedemonstreerd. De cultuursector reageerde collectief verontwaardigd over de wijze waarop de Formule 1 wél doorgang kon vinden met vele duizenden sportfans dicht op elkaar, maar de cultuursector en evenementenindustrie al 18 maanden op slot zit. De cultuursector gunt het de autosport en diens fans van harte om te genieten van zo’n wereldevenement, maar vindt het onbegrijpelijk dat de politiek niet ook concertzalen, theaters, festivals en andere evenementen met de benodigde veiligheidsmaatregelen toestaat. Volkomen onacceptabel en meten met twee maten.

Vanuit de politiek werd nauwelijks gereageerd op de vorige demonstratie en de verantwoordelijke ministers boden geen perspectief. Daarom organiseert Unmute Us zaterdag 11 september een nieuwe demonstratie. O.a. Benny Rodrigues, Bizzey, Joris Voorn, Opposites en FeestDJRuud treden op.