Popcoalitie
30 augustus 2021

Unmute Us groot succes: 70.000 demonstranten

Unmute Us op zaterdag 21 augustus een groot succes geworden. De demonstratie voor de evenementensector trok zo’n 70.000 demonstranten en meer dan 2500 organisaties uit de sector sloten zich aan.

Unmute Us vindt dat de verantwoordelijke (demissionaire)ministers De Jonge (VWS), Blok (EZ) en (demissionair) minister-president Ruttemet twee maten meten. Volgens de cultuursector is het overheidsbeleid aangaandede coronamaatregelen willekeurig en onrechtvaardig. Waar voetbalwedstrijden ende F1 in Zandvoort wel door mogen gaan met duizenden bezoekers, daar mag decultuursector niet op dezelfde wijze ‘open’. Ondanks de vele goed verlopenFieldlab-experimenten waarbij bewezen is dat het mogelijk is om veiligcoronaproof publieksevenementen te organiseren voor duizenden bezoekers. Met dedemonstratie roept Unmute Us de politiek op de cultuursector weer open te latengaan volgens de Fieldlab-voorwaarden.

 

De cultuursector, van oudsher een sector waarin de margesklein zijn en de financiële risico’s groot, is niet meer rendabel sinds decoronamaatregelen medio maart 2020 zijn ingegaan. Grote publieksevenementenzijn sindsdien niet meer mogelijk. De sector vreest dat er in die anderhalfjaar tijd een enorme braindrain heeft plaatsgevonden van gespecialiseerdevaklieden die door de coronasluiting een carrièreswitch hebben gemaakt en dekwaliteit van de Nederlandse muziekindustrie zijn toonaangevende rol in deinternationale muziekwereld kwijt is.