Popcoalitie
16 september 2021

Taskforce culturele en creatieve sector over nieuwe maatregelen

Hoewel er meer mogelijkheden zijn door het loslaten van de anderhalve meter tussen bezoekers en de brede inzet van de Coronacheckapp, voorziet het Taskforce nieuwe problemen. Daarnaast is er veel onduidelijk over de duur van de maatregelen en is er veel onzekerheid door het stopzetten van bepaalde steunmaatreglen na 1 oktober.

Taskforce culturele en creatieve sector heeft veel knelpunten in een brief aan het demissionaire kabinet toegelicht. Die knelpunten zijn met de aankondigingen van de nieuwe maatregelen nog zeker niet opgelost, aldus Kunsten92. ”Het idee dat door het loslaten van de 1,5 metermaatregel alle beperkingen en knelpunten zijn opgeheven klopt niet met de realiteit in de culturele en creatieve sector”. We nemen de genoemde knelpunten over uit de reactie van Kunsten92:

  • Coronatoegangsbewijs. Het verplicht stellen hiervan gaat gepaard met aanzienlijk minder kaartverkoop en hogere kosten in vrijwel de hele sector. Dit werkt door in de ketens erachter.
  • Maximumcapaciteit. Het maximum van 75 % van de reguliere bezoekerscapaciteit bij ongeplaceerde concerten en voorstellingen binnen is niet rendabel. Bovendien is het niet helder waarop deze beperking is gebaseerd: uit alle onderzoeken van het Fieldlab Evenementen-programma en inmiddels ook uit de talloze voorbeelden uit de landen om ons heen blijkt dat evenementen veilig open kunnen op volle capaciteit.
  • Nachthoreca. Deze blijft gesloten van 0.00 tot 6.00 uur, waardoor ook geen culturele nachtprogrammering mogelijk is met alle (financiële) gevolgen van dien.
  • Doorlopende reisbeperkingen en quarantaineverplichtingen leiden tot minder internationaal aanbod, buitenlandse samenwerking en coproducties.
  • Doorstroomlocaties. Ondanks het feit dat de deuren hier zonder beperkingen weer open kunnen, bestaan ook hier nog grote (financiële) zorgen.

Er klinkt een sterke roep om ook na 1 oktober steunmaatregelen voor de cultuursector van kracht te laten. Lees hier de brief van 9 september van de taskforce.