26 juni 2019

Slim stimulerend beleid nodig

Het verhaal van de arbeidsmarkt in de popsector is er één met twee gezichten. De grote namen die grote zalen vullen en in veel gevallen ook internationaal succesvol zijn. Nederland kent er gelukkig vele. Onze dj’s zijn wereldwijd toonaangevend, de Nederlandstalige hiphop is booming en diverse rock- en popacts zijn internationaal succesvol.

Arbeidsmarktpositie: slim stimulerend beleid nodig

Het onderzoek Pop Wat Levert Het Op?van de Ntb laat het andere gezicht zien. Dat de meeste popmuzikanten moeite hebben om rond te komen. Soms lukt dat in een gemengde beroepspraktijk, met naast het spelen van eigen werk een dag lesgeven en spelen in een coverband. Vaak is er een bijbaan elders of moet de partner bijspringen.

De popsector is nuchter genoeg om te beseffen dat in een markt met een beperkte vraag en een groot aanbod altijd dit soort spanning bestaat. Maar we moeten wel ons best doen er iets aan te doen. Bijvoorbeeld door af te spreken dat muzikanten fatsoenlijk worden betaald voor hun optreden. Vorig jaar hebben de twintig bij de Popcoalitie aangesloten organisaties de fair practice code onderschreven. Makers en podia zijn inmiddels met elkaar in gesprek om een goede balans te vinden in de gages voor de makers en de ruimte voor breedte-aanbod en talentontwikkeling.

Maar er kan en moet meer! Voor een gezonde arbeidsmarkt is een vitale popsector nodig, die veel publiek op de been brengt, alle lagen van de bevolking bedient en tot ver over de landsgrenzen exporteert. Daarbij vragen we op sommige punten hulp van de overheid. Want nee, de markt kan niet álles zelf oplossen. Wees daarbij gerust: het uitgangspunt is niet de subsidiekranen maar open te draaien. Waar wij op aandringen is slim stimulerend beleid.

De Popcoalitie stelt vier concrete maatregelen voor:

  1. Zorg ervoor dat de makers weer gaan meedelen in de opbrengst van hun muziekopnamen. Social mediaplatforms zijn te lang weggekomen met ‘gratis muziek’. In de discussie over de transfer of valuedie op dit moment op Europees niveau wordt gevoerd vragen wij uw volle steun.
  2. Een investeringsfonds voorde verbetering van de kwaliteit van Nederlandse muziekproducties, zodat zij een betere kans maken op de nationale en internationale markt. Canada en Duitsland kennen al zo’n fonds. De Popcoalitie vraagt de minister zich aan te sluiten bij het initiatief dat rechtenorganisatie Sena hiertoe heeft genomen.
  3. Verruiming van het programmabudget van de gesubsidieerde podia en festivals, die kweekbak van de popmuziek vormen. Dit circuit is de kweekbak voor nieuw talent en toont de popmuziek in de volle breedte. Gemeenten investeren wel veel in stenen maar helaas te weinig in programma. In de popsector hebben wij goede ervaringen met de vraagstimuleringssubsidies van het Fonds Podiumkunsten. Daarom pleiten wij voor het verruimen van de regelingen van het Fonds Podiumkunsten voor het programmeren van opkomende Nederlandse bands en artiesten.
  4. Popmuziek terug in de Basis Infrastructuur. Door opeenvolgende bezuinigingen en politieke ingrepen heeft de BIS een te willekeurig karakter gekregen. In de popsector zijn er meerdere platforms, podia en festivals die het verdienen dat de incidentele financiering wordt omgezet in een structurele. Zo zijn Eurosonic Noorderslag en Amsterdam Dance Event belangrijke showcasefestivals waar de internationale muziekindustrie voor naar Nederland komt. En hebben ze ook voor het Nederlandse circuit hebben een belangrijke rol als springplank voor het nieuw talent. En is bijvoorbeeld Paradiso niet onze nationale poptempel? Of verdient een festival als Le Guess Who met haar baanbrekende programmering niet een structurele ondersteuning? En moeten we bijvoorbeeld niet juist talentontwikkeling een plek geven in de BIS? Mét de Raad voor Cultuur zeggen wij dat de BIS toe is aan herijking en dat popmuziek erin thuis hoort.  

Popmuziek bereikt grote lagen van de bevolking, juist ook die moeilijk bereikbare doelgroepen.

Popmuziek bereikt grote lagen van de bevolking, juist ook die moeilijk bereikbare doelgroepen. Popmuziek zet Nederland internationaal op de kaart. Popmuziek verwoordt onze gevoelens en is de soundtrack van onze samenleving. Juist omdat pop, rock, dance en urban overal om ons heen zijn, ben je soms geneigd het over het hoofd te zien. De afgelopen decennia is dat door beleidsmakers te vaak gedaan. De popmuziek vraagt daarom om slim stimulerend beleid. En mag het dit keer een onsje meer zijn?