22 januari 2023

Popprijs 2022 naar Goldband

Goldband is de winnaar van de Popprijs 2022. De band ontving zojuist uit handen van presentatoren Vera Siemons en Justin Verkijk de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek tijdens Noorderslag, onderdeel van festival ESNS. Volgens de jury heeft Goldband afgelopen jaar de grootste impact op de Nederlandse popmuziek gemaakt als soundtrack van de postcoronatijd, met optredens vol knaldrang, het volgen van een eigen artistieke visie en succes onder een brede groep luisteraars. De Popprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De bekendmaking was live te zien bij de NTR op NPO 3, te horen op NPO 3FM en te zien via de livestream van het festival.
 
De jury zag verschillende jonge, vrouwelijke artiesten furore maken met Nederlandstalige muziek in Nederland en België. Toch koos het voor Goldband, omdat 2022 als popjaar in het teken stond van knaldrang. Na de coronaperiode van twee jaar, waarin artiesten als eersten hun belangrijkste inkomstenbron zagen wegvallen, mochten ze als laatsten in de maatschappij weer aan de slag op hun belangrijkste plek: de bühne. Goldband was de artiest die de soundtrack schreef voor het doorbreken van de banden, regels en restricties van de lockdown en eigenhandig de wederopstanding van het club-, live- en festivalseizoen instartte op de meest diverse plekken en voor de meest uiteenlopende doelgroepen. Dat deed het met een eigen visie, herkenbaar geluid en op eigen voorwaarden, een andere eigenschap van de muziekwereld anno 2023.
 
De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, streamingcijfers, nationaal en internationaal succes, impact of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury. De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag, de graadmeter voor Nederlandse muziek tijdens het Groningse showcasefestival ESNS.
 
Het is de 36e keer dat de Popprijs is uitgereikt. Vorig jaar viel de Popprijs ten deel aan de Haagse band DI-RECT. De jaarlijks uitgereikte Popprijs kan ten deel vallen aan artiesten uit de volle breedte van de popmuziek. Zo was de eerste winnaar van de Popprijs in 1986 Mathilde Santing. Ook onder andere 2 Unlimited (1994), Arling & Cameron (2000), Tiësto (2002), Within Temptation (2005), De Dijk (2008), Kensington (2017) en Ronnie Flex (2018) wonnen de prijs. In 2021 werd de Popprijs niet uitgerekend door de coronacrisis. De Popprijs is een initiatief van Ntb/Kunstenbond en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek.
 
De jury bestond dit jaar uit:
Rob Ester (Qmusic), Fernando Halman (FunX), Veronica van Hoogdalem (Omroep ZWART / Praat Muziek Met Me), Lois de Jong (NTR), Will Maas (Kunstenbond / Ntb), Wilbert Mutsaers (Spotify), Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Anna Veenstra (Melkweg) en Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury).