7 juli 2023

Paradisodebat 2023

De culturele en creatieve sector maakt zich op voor een nieuwe periode. Niet alleen start voor een deel van onze sector in 2025 een nieuwe BIS-ronde, waarin een aantal financiële knelpunten opdoemt. Ook zijn er zorgen over de cultuurbudgetten van lokale overheden. Een andere ontwikkeling is dat politiek en culturele makers en organisaties meer focus leggen op de verbinding tussen de culturele en creatieve sector en grote maatschappelijke opgaven.

De staatssecretaris gaat in haar Uitgangspuntenbrief uit van vertrouwen. Zij maakt van de Governance Code Cultuur, de Code Diversiteit & Inclusie en de Fair Practice Code geen ‘afvinklijstjes’, maar ziet de codes als belangrijke instrumenten van het veld. Hoe gaan wij als culturele en creatieve sector met dit vertrouwen om? Hoe nemen we verantwoordelijkheid?

Onder leiding van Jörgen Tjon a Fong, bestuurslid van Kunsten ’92 en directeur van De Kleine Komedie, gaan politici – zowel landelijk, regionaal als lokaal – in gesprek met mensen uit en buiten het culturele veld om tot inzicht en oplossingen te komen. De waarden Representatie, Toegankelijkheid en Innovatie/Duurzaamheid geven de gesprekken richting.

We gaan o.a. in gesprek met: Jolanda Spoel (Bijlmer Parktheater), Peter Drenth (gedeputeerde cultuur | CDA), Soraya Groznik (The Movement Roermond), wethouder Hein Kuiken (gemeente Leeuwarden | PvdA), Robert Vroegindeweij (Muziekschool Zeeland), Martijn van der Steen (bijzonder hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), Jorien Wuite (woordvoerder cultuur | D66) en Hans Biesheuvel (Ondernemend Nederland). Met een inspirerende bijdrage van de Droominee (spoken word artiest Rik Zutphen).


Paradisodebat 2023
Zondag 27 augustus 2023 van 13.00 tot 15.00 uur
Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam