12 april 2022

NVPI start taskforce grensoverschrijdend gedrag

De taskforce is in het leven geroepen na de open brief van een dertigtal Nederlandse zangeressen, onder wie Laura Jansen, Linde Schöne, Claudia de Breij, Aafke Romeijn en Roufaida Aboutaleb, die seksueel grensoverschrijdend gedrag in de muziekindustrie hebben aangekaart naar aanleiding van de uitzending die BOOS maakte over The Voice of Holland.

“Vrijwel direct na publicatie van de brief hebben we contact gezocht met een vertegenwoordiging van deze zangeressen,” aldus algemeen directeur Anne de Jong. “Ze hebben een krachtig signaal afgegeven dat we niet kunnen of willen negeren. We hebben dan ook besloten om meteen in actie te komen zodat we het probleem in kaart kunnen brengen en samen kunnen bouwen aan een inclusieve industrie waarin eenieder zich veilig weet – ongeacht leeftijd, gender, sekse, huidskleur, religie of wat dan ook.”

De eerste fase van het adviestraject van de taskforce, die wordt aangestuurd door diversiteits- en inclusie-experts Janice Deul en Eske van Egerschot, behelst het volgende:

   -zicht geven op wat er speelt op het gebied van grensoverschrijdend gedrag in de volle breedte;
   -onderzoeken hoe dit gedrag kan worden voorkomen;
   -nagaan hoe adequate hulp kan worden geboden aan slachtoffers.

Anne de Jong: “Uiteindelijk moeten we natuurlijk toe naar een cultuuromslag, in onze industrie en in de maatschappij. Onze mooie branche wil hier zijn verantwoordelijkheid in nemen.”

De taskforce is inmiddels met haar werkzaamheden gestart. De eerste bevindingen zullen naar verwachting voor de zomer worden gecommuniceerd.