Buma wereldwijd koploper door zelf fingerprinten bij 230 dance-evenementen
03/10/2021

Bij zo'n 230 dance-evenementen laat Buma zelf de fingerprinting doen. Door de inzet van deze techniek wordt het makkelijker om te registreren welke (dance-)tracks gebruikt worden bij dj-sets en live-optredens, openbaarmakingen waarin vaak slechts delen van een compositie worden gebruikt en waardoor registratie op de traditionele manier lastiger is. Door de inzet van fingerprinting, een digitale techniek waarbij registratie beter en makkelijker verloopt, wordt het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal makkelijker en beter herkend en kunnen rechthebbenden worden gecompenseerd voor het gebruik van hun werk(en).

BAM Popauteurs heeft lang gepleit voor een dergelijk systeem en reageert verheugd op het besluit. Door dit besluit is Buma direct koploper in de wereld van de CBO's op dit gebied. Aansluiting bij Buma en het aanmelden van gemaakte werken is uiteraard wel nodig om voor uitbetaling in aanmerking te komen.

Position Paper
Het samenwerkingsverband van de Nederlandse popmuziek formuleert hierin een prioriteitenlijst met investeringen die noodzakelijk zijn om de succesvolle nederpop haar positie te doen behouden en de kansen die de internationale markt biedt te benutten.