Popcoalitie
17 september 2021

Kort geding KHN tegen staat

Vordering Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over coronamaatregelen nachtclubs en discotheken afgewezen. Deze zaak gaat over de corona-maatregelen ten aanzien van de nachtclubs en discotheken. KHN eist dat bij de volgende versoepelingen, voorzien per 25 september 2021, nachtclubs en discotheken worden opengesteld onder dezelfde voorwaarden als de overige horeca, evenementen, theaters, bioscopen en concertzalen, dan wel een verbod om aan nachtclubs en discotheken andere openingsvoorwaarden op te leggen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat deze eis moet worden afgewezen. KHN wil dat de rechter ingrijpt in het nog lopende politieke besluitvormingsproces door het kabinet dwingend voor te schrijven hoe de regelgeving er op 25 september 2021 ten aanzien van nachtclubs en discotheken concreet uit moet zien. De voorzieningenrechter is niet bevoegd om zo’n wetgevingsbevel te geven.

Welke gevolgen deze uitspraak heeft voor de insteek van de eis voor het aankomend kort geding door de organisaties rond UnmuteUs, met o.a. MOJO, ID&T, Alliantie van Evenementenbouwers, is op dit moment nog niet duidelijk.