Popcoalitie
30 augustus 2021

IMPALA presenteert plan voor betere verdeling streaminginkomsten

IMPALA, de brancheorganisatie voor onafhankelijke muziekmaatschappijen, heeft een tienpuntenplan gepresenteerd om de streamingmarkt te hervormen. Het plan moet lijden tot een eerlijkere verdeling van streaming inkomsten en een boeiende, dynamische en verantwoordelijke toekomst bieden voor fans, labels en artiesten, aldus Impala.

De muziekindustrie brengt meer muziek voort dan ooit tevoren en er wordt meer naar muziek geluisterd dan ooit. Toch blijkt dat niet uit de omzet van opgenomen muziek; die staat, na inflatiecorrectie, nog op slechts 35%van de waarde van 2001. Daarbij is er een scheve verdeling; slechts een paar grote partijen zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de omzet. Daarom heeft IMPALA een tienpuntenplan gepresenteerd om de taart eerlijker te verdelen. De tien punten zijn:

1.    Een einde aan de ‘safe harbour’ regeling voor streamingbedrijven. Deze moeten een eerlijke vergoeding gaan betalen voor het gebruik van muziek.

2.    Herziening auteursrechtenverdeling van voor he tstreamingtijdperk. Oude contracten moeten een nieuwe verdeling krijgen met hogere vergoeding voor streaming.

3.    Meer opties streaminkomsten verkrijgen.Artiesten moeten op meer manieren de kans krijgen geld te verdienen met hun streams, bijvoorbeeld door meer engagement van fans, langere luistertijd (bij langere liedjes) en geen drempelwaarde meer voor het krijgen van inkomsten uitmuziek.

4.    Geen payola, zoals lagere streaminkomsten inruil voor plaatsing in een populaire playlist.

5.    Betere vergoeding in markten waar weinig gebruikers betaalde accounts nemen en gratis accounts blijven gebruiken.

6.    Betere opsporing en tegengaan van piraterij.

7.    Op streamingdiensten zoekmogelijkheden bieden op auteur, producer, muzikant, publisher, label, etc.

8.    Lokaal repertoire en repertoire in de moedertaal van een land beter promoten.

9.    Betere samenwerking met een breder spectrum van labels, om zo de algoritmes meer te trainen in diversiteit in aanbod.

10.  Verbeteren van de duurzaamheid van de muziekindustrie, in samenwerking met die sector.

Het hele plan is hier te lezen: https://www.impalamusic.org/its-time-to-challenge-the-flow/