Popcoalitie
8 oktober 2021

Eurosonic Noorderslag wordt fysieke editie in 2022

ESNS-directeur Dago Houben: “We zijn als ESNS een evenement voor en door de live-industrie waarin netwerken key is. Het kan dus ook niet anders dat we, nu de beperkingen van de pandemie afnemen, weer een fysiek evenement gaan neerzetten. Wij hebben geconstateerd dat hier behoefte aan is bij zowel de artiesten als bij de muziekprofessionals. Geheel volgens het adagium van dit jaar, Building Back Better Together, organiseren we ESNS in fysieke vorm en nemen een aantal geslaagde digitale elementen van de laatste editie mee.”

De muziekindustrie is in de inmiddels ruim anderhalf jaar durende pandemie hard geraakt. De pandemie toonde ook waarop de muziekindustrie, zowel collectief als individueel, zichzelf opnieuw moet uitvinden, verbeteren en innoveren. We kunnen en moeten beter. Juist nu, aan de vooravond van ‘back to normal’, moeten we ons collectief afvragen of we inderdaad de oude routine weer willen oppakken. Dit is hét moment om het niet alleen beter, maar ook samen te doen; Building Back Better Together, de ondertitel van het conferentieprogramma. Daarmee luidt ESNS 2022 de herstart in van een hernieuwd festivalseizoen.

Naast de eerste veertig acts voor het showcasefestival maakte het Groningse festival ook de eerste sprekers voor de conferentie bekend. Zo kondigt ESNS een keynote aan met Urgenda-directeur en ‘leading global thinker’ Marjan Minnesma, drie jaar op rij uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Ook bevestigd is een keynote-interview met ‘de man van één miljard dollar’; André de Raaff is de Nederlandse muziekondernemer die de komende vijf jaar een miljard dollar gaat investeren in het verwerven van auteurs- en masterrechten.

Daarnaast is er een keynote interview met Matt Schwarz (DreamHaus), de promotor die in 2020 Live Nation verliet en nu met DreamHaus onderdeel is van Eventim Live en onder andere festivals als Rock am Ring en Rock im Park organiseert. Anne Löhr is psycholoog, therapeut en coach gespecialiseerd in de creatieve en muziekindustrie en sinds 2020 mede-oprichter van Mental Health in Music. Löhr werkt samen met muzikanten en muziekprofessionals om ook de mentale gevolgen van de corona-crisis het hoofd te bieden.


Zowel op de conferentie als het showcasefestival is Spanje tijdens de komende editie het focusland. César Andión van The Spanish Wave en Live Nation Madrid: “Wij kijken er naar uit om ‘Focus on Spain’ op ESNS 2022 te presenteren, met  een groot aantal panels en artiesten die de kracht, kwaliteit en diversiteit van de Spaanse muziekindustrie en de aanstormende talenten laat zien.”

ESNS heeft de afgelopen jaren al een aantal stappen gemaakt in het kader van duurzaamheid en is voornemens dit te intensiveren. Zo is de organisatie aangesloten bij de Green Deal Circular Festivals, een samenwerking met Europese festivals met het streven om in 2025 een circulair te opereren. ESNS is zich bewust van het feit dat dit proces tijd kost en een groot aantal uitdagingen met zich mee brengt. in het kader van Building back better together wil ESNS delegates, bezoekers, artiesten en partners meenemen in het het proces en hoopt elkaar te kunnen inspireren met nieuwe initiatieven. ESNS werkt dit jaar voor het eerst met een Solidarity Eco Tax, een extra bijdrage voor alle bezoekers van ESNS 2022, in een poging de CO2-uitstoot te reduceren en compenseren.