23 december 2022

Cultuurfonds geeft 2 miljoen extra aan poppodia

13 december 2022 maakte Cathelijne Broers, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, in NPO Radio 1 programma Villa VdB bekend dat het fonds nog dit jaar een extra investering van twee miljoen euro aan 65 poppodia gaat doen.

Het Cultuurfonds constateert dat er voortdurend grote uitdagingen zijn voor de cultuursector: de inflatie, stijgende energiekosten, de nasleep van de corona-maatregelen en achterblijvende publieksaantallen. De poppodia worden daarbij extra hard geraakt omdat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van ticket- en merchandise-inkomsten. Te lang een halfvolle zaal kan hen de kop kosten. “We hebben gekeken waar we op dit moment gericht een extra investering kunnen doen om een verschil te maken voor jong publiek en jonge makers, op plekken waar het hele jaar door geprogrammeerd wordt. De popcultuur komt er vaak bekaaid vanaf in subsidieland dus hebben we hiervoor gekozen.” aldus Cathelijne Broers.

Minder kaartjes
De 65 poppodia die in aanmerking komen zijn de bij de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals) aangesloten poppodia. De belangenbehartiger van de poppodia en festivals beschrijft in de update van hun rapport ‘Poppodia en Festivals in Cijfers’ hoe de negatieve effecten van de pandemie in het najaar van 2022 nog steeds aanwezig zijn. Hoge werkdruk door personeelstekorten, hoog ziekteverzuim door de nog heersende COVID en verplaatste concerten waarbij een deel van het publiek niet komt opdagen hebben een negatief effect op de eigen inkomsten. Kostenstijgingen treffen de exploitatie hard en de hogere lasten worden niet gecompenseerd met het indexeren van gemeentelijke subsidies. Daarnaast koopt het publiek minder kaartjes door de inflatie.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert in cultuur en natuur. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.