Popcoalitie
8 oktober 2021

Capaciteit evenementen blijft beperkt op 75%

De procedure was gestart door de Stichting Unmute Us als vertegenwoordiger van de evenementenbranche, samen met diverse organisatoren van evenementen zoals de Popcoalitie. Wij maken geen bezwaar tegen het verplichte coronatoegangsbewijs, maar wel tegen andere beperkingen die sinds 25 september jl. gelden voor ongeplaceerde evenementen binnen. Die mogen namelijk alleen worden georganiseerd met 75% van de gebruikelijke capaciteit en niet tussen 00.00 en 06.00 uur. De Fieldlab experimenten waar de evenementensector actief aan heeft meegewerkt en waarvan de bevindingen in België worden gebruikt om op 100% capaciteit open te zijn, zouden volgens de evenementensector tot een zelfde opening van de Nederlandse sector moeten leiden.

Helaas denkt de rechter daar anders over. Verschillende partijen uit de evenementensector reageren teleurgesteld. Jasper Goossen, namens Unmute Us: “We worden moedeloos van de muur waar we telkens tegenaan lopen. Het is frustrerend dat de rechter onze onderzoeksresultaten blijkbaar niet kan laten opwegen tegen willekeurige adviezen en besluiten van het OMT en het kabinet, maar wij zullen blijven strijden voor het behoud van onze sector. Onlangs zijn we met ruim 150.000 mensen de straat op gegaan om aan te tonen hoe essentieel onze sector is. Naast dat onze sector garant staat voor ruim 100.000 banen, zorgt het ook voor een essentiële sociale uitlaatklep voor jong en oud. Wij moeten solidair zijn met de samenleving, maar waar is de solidariteit richting ons?”.

Ritty van Straalen, CEO van ID&T Groep: “Wij zijn enorm teleurgesteld. We staan al ruim 18 maanden stil en hebben in die tijd door middel van verschillende Fieldlabs, nota bene samen met de overheid, aangetoond dat we veilig evenementen kunnen organiseren. De reden dat we nog steeds niet volledig open mogen is niet onderbouwd. In het Fieldlab advies staat uitdrukkelijk dat het organiseren van evenementen op 100% capaciteit, zowel indoor als outdoor, veilig kan mits de richtlijnen uit het onderzoek gevolgd worden. Onze Fieldlab resultaten worden met succes in België gebruikt om veilig evenementen te organiseren, op 100% capaciteit. Onbegrijpelijk is dat wij in Nederland nog steeds deels dicht moeten blijven terwijl de allerlaatste stap zou zijn dat de 1,5 meter er af zou gaan. Nu zijn wij de allerlaatste stap. Wat moet er nog gebeuren voordat onze sector weer volledig open mag net zoals de rest van de maatschappij?”

Ruben Brouwer, CEO van Mojo Concerts, kijkt vooruit: “Ruim anderhalf jaar geleden moesten wij als eerste dicht en nu staan we achteraan in de rij om weer volledig open te mogen, ondanks al onze inspanningen. Het kabinet blijft inzetten op het nog langer gesloten houden van onze sector en heeft ons zelfs verzocht geen dancefeesten te organiseren omdat zij dit juridisch niet konden verbieden. Wij beraden ons over te nemen stappen, maar we moeten en gaan ook door richting het najaar en wij zullen er alles aan doen om de evenementen voor de bezoekers en de artiesten op een zo goed mogelijke en veilige manier te organiseren.”

De verenigde eisers beraden zich momenteel op vervolgstappen. Wordt vervolgd!